АТАНАС

Значение и произход на името: безсмъртен (от гръцки).

Характер и съдба: името Атанас надарява притежателя си с уравновесеност, стремеж към последователност, а също с живо въображение и любознателност.

Атанас е добър, мек, спокоен човек, който невинаги е уверен в себе си и в своите сили, знания и умения. Той е обективен, отстъпчив, способен е на са-мопожертвование, но може и често да се ядосва, да проявява нервност и избухливост. Но пък бързо му разминава, не помни дълго обидите и обикновено е готов да помага безкористно на околните.

Понякога е твърде упорит, при спор държи да докаже правотата си, справедлив е, дори когато това не е в негова полза. Довежда докрай всяка работа, с която се захване.

Атанас обича да пътува, издръжлив е, не се уморява лесно. Обича книги и филми за пътешествия, самият той разказва и пише добре. Може да стане писател или учен – той е роден изследовател. Има възможност много да преуспее в туристическия бизнес.

Общо взето, животът на Атанас е доста спокоен, но не му достига известна настойчивост, за да постигне истински успех. Така че, ако желае да реализира способностите и честолюбивите си мечти, трябва да стане малко по-решителен и да бъде готов при нужда да отстоява интересите си.

Атанас обича семейството си и поема с готовност част от домакинската работа. Често се жени два пъти, тъй като характерът му е сложен — лесно се обижда и е доста безкритичен към себе си. Обръща много внимание на децата и ги възпитава с любов.

Особености на общуването с него: сред носителите на това име има много открити и весели хора, което прави общуването с тях доста леко и интересно, ако, разбира се, не засягате самолюбието им. Благодарение на последователността си Атанас е много верен приятел; за съжаление нерядко хората се възползват от сговорчивостта му и „му се качват на главата“.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Рак. Планета: Венера. Цвят на името: виолетов, сребрист. Камък-талисман: благороден опал, лабра-дорит. Растение: лилия. Животно: делфин. Щастлив ден: четвъртък.

Имен ден: 18 януари – Св. св. Атанасий и Кирил Александрийски (Атанасовден).