АСЕН

Значение и произход на името: пъргав или хубав (от тюркски).

Характер и съдба: обикновено човекът с това име има волеви, твърд и решителен характер. Той е практичен, самоуверен и немногословен. Обича животните и доброто хапване.

Има разностранни способности. Може да се посвети на точните науки, математиката, техниката, чуждите езици, може да бъде художник или фотограф. Асен се стреми към лидерство и наистина има качества за това: той е инициативен, находчив, точен, може да обмисля едновременно няколко идеи. Но пък е своенравен и прекалено суров. Емоционален е, но потиска емоциите си и ги крие от околните. Има склонност да се разпорежда и дори понякога да прехвърля своята работа на другите.

Асен държи жена му да е предана и да го гледа в очите. От децата си изисква незабавно подчинение. Именно вкъщи дава воля на емоциите си. Може да бъде ведър и приветлив или мрачно да мълчи, може да мърмори и да чете морал по най-дребния повод. Но никога не става инициатор за развода, защото не обича радикалните промени.

Особености на общуването с него: ако сте имали неблагоразумието да се озовете в конфронтация с Асен, най-добре е да се придържате към формулата „не буди лъва, докато спи“. Трябва да имате също предвид, че този човек позволява само на малцина

близки приятели да се шегуват с него, и то невинаги. Не е толкова трудно да спечелите благоразположението му, трябва само да постъпвате мъжки и да се държите с уважение и достойнство.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Козирог. Планета: Сатурн. Цвят на името: пепеляво-сив.Камък-талисман: оникс. Растение: еделвайс. Животно: тур. Щастлив ден: събота.

Имен ден: втората неделя след Петдесетница -ден на Всички Български Светии.