Антропогенни туристически ресурси . Сан Хуан

Пуерто Рико е свободно присъединена островна държава към САЩ . Тя е от състава на Големите Антили / Централна Америка /.

Сан Хуан – град , административен център и главно пристанище на Пуерто Рико – разположен е в северното крайбрежие на острова Пуерто Рико в Атлантическия океан , а неговата старинна част / Стария град / – на неголям остров , който е свързан чрез мост със северното побрежие .

Първото селище под името Капара , дало началото на града е основано през 1508г. от испанския конквистадор Х. Понсе де Леон в северната част на острова Сан Хуан Баутиста . През 1521г. градът е пренесен заради нездравословния климат на две скалисти островчета в началото на залива и е наречен Пуерто Рико / Богатото пристанище /. Първоначалното наименование на града се прехвърля на острова , а градът започва да се нарича Сан Хуан .

От началото на ХVІ в. градът става един от най-богатите сред испанските колонии в Америка . През 1533г. испанците започват да строят тук мощни укрепления . На високия отвесен бряг на един от островите е построена крепостта „Сан Фелипе дел Моро” / 1534 – 1591г. /, а на изток от нея – крепостта „Кастилио де Сан Кристобал”. Укрепленията на Сан Хуан отбиват нападенията на английските , френските и холандските пирати , нанасящи големи разрушения / особено през 1595 , 1625 и 1703г./. През 1885г. в Сан Хуан се надига въстание против испанската администрация . По времето на испано-американската война от 1898г. градът пада след обстрела от корабите на САЩ . Ускореният растеж на града и излизането му извън обкръжаващите го стени , известни като стария Сан Хуан , започва през ХХ в.

Интересна е крепостта „Сан Фелипе дел Моро”, строена в периода 1533 – 1540г. и достроявана от известният архитект фортификатор Б.Антонели между 1591 и 1600г. Окончателно тази крепост е завършена през 1783г. Другата крепост на града е „Сан Жеронимо де Бокерон” / ХVІ – ХVІІ в. /. В момента те са едни от основните туристически атракции . Интересни за туристите са още Катедралата от ХVІ в. с фасада от ХVІІ в. и църквата „Сан Хосе” / 1529г. /. Новите райони са с хотели , плажове и широки проспекти .

Историческият център на града е застрояван през първата половина на ХVІ в. в стила на испанската колониална архитектура . Запазени с лабиринти от тесни улички , сгради в духа на късната испанска готика : църквата „Сан Хосе”, катедралния храм „Сан Хуан” и други . Дворецът Ла Форталеза / 1533г. / е най-старият в Западното полукълбо , който се използва и досега .

Градът Сан Хуан е известен и като туристически курорт Уест Индия . Той е богат на музеи , тук е и историческият парк от руини Капара .

Голяма атракция е и обсерваторията . Тя е оборудвана с най-големия радиотелескоп в света . Чинията на този радиотелескоп / също най-голяма в света / е с диаметър 305м . Състои се от близо 40хил. решетъчни алуминиеви плочки , които фокусират приетите радиосигнали върху подвижна антена , разположена над повърхността на чинията . Тази обсерватория се поддържа от Корнелския университет / САЩ /. Името й е свързано с големи открития в областта на астрономията .

Страната се посещава от 3340хил. туристи годишно , главно от САЩ и Канада .