Антропогенни туристически ресурси на Унгария

Унгария е една от малкото страни със значително количество запазени културно-исторически и архитектурни паметници , което е предпоставка за развитието на познавателния туризъм . Те датират от дълбока древност и са свързани с основните исторически етапи на страната . Голяма част от уникалните творения се намират в столицата Будапеща – древният римски Анквинкум . Такива са развалините от римски съоръжения в Обуда , до моста Ержибет в Пеща и др. Във високата част на града са съсредоточени средновековните замъци , строени при царуването на Жигмунд и Матиаш . От турското владичество са запазени сградите на няколко куполовидни минерални бани в близост до Дунав и мавзолеят на дервиша Гюл – баба . От ХVІІ и ХІХ в. датира строителството на множество величествени сгради в класически и бароков стил – Националния музей , Националния театър , Академията на науките и много други . Тогава се строят и повечето от красивите мостове на Дунав – Верижен , Ержибет и др. Изключително красива е рибарската крепост , която заедно със средновековната църква Матиаш образува единен архитектурен ансамбъл .

Не само столицата е богата на такива паметници . Останки от римската епоха има в Секешфехервар , Сомбатхей / римският град Савария /, часовниковата кула в Печ и т.н. Владичеството на турците е оставило няколко джамии в Егер , Печ и др. Най-многобройни са паметниците от средновековната унгарска държава . Интересни за туристите са местата , свързани с дейността на великия музикант и композитор Ференц Лист в Северозападна Унгария – музеят в Шопрон , дворецът на Естерхази във Фертьод. С национално значение са крепостите и дворците в Естергом , Веспрем , Егер, Шопрон и др.

Развитието на туризма в Унгария се стимулира и от добре запазените елементи на фолклора и бита на народа . Известни са фестивалът на цветята в Дебрецен , празниците на пустата Хортобад – Ден на конника и Панаир на моста , празници на лозята . В южната част на Унгария е запазен етнографският резерват Шаркьоз , състоящ се от 6 села . Старите традиции в развитието на лозарството и винопроизводството привличат много туристи към Токай , Егер , Бадачони / до Балатон / и др.