Антропогенни туристически ресурси на Австрия

През ХVІІІ и ХІХ в. Австрия е била метрополия на обширната Австро-Унгарска империя . Това е способствало за натрупването на капитали , развитието на промишлеността , монументалното строителство , науката и изкуствата . Столичните функции на Виена са били предпоставка за построяването на редица сгради с неповторима красота и мащабност . Сред архитектурните забележителности се открояват църквата Св. Стефан , дворците на Хабсбургската династия / Хофбург , Белведере , Шьонбрун /, паметниците на Моцарт , Шилер , Гьоте , Бетховен и др. , сградата на прочутия Бург театер , Виенската опера . В близост до Хофбургския дворец се намират Националната библиотека , Естественоисторическият музей , Музеят за история на изкуствата и др. С неповторима красота е булевард Ринг , разположен на мястото на някогашната крепостна стена , от двете му страни се намират множество великолепни сгради – Виенският университет , Австрийският парламент и други . Голямо е туристическото посещение на парка Пратер , който е известен с огромното виенско колело „Райзенраат”.

Много антропогенни ресурси има в провинциалните центрове Залцбург , Инсбрук , Мелк , Линц и други . Името на Залцбург в буквален превод означава „Солен град”. Нарича се още съкровищница на барока , тук е родната къща на великия австрийски композитор Моцарт . В Грац интересът на туристите се насочва към зданието на Университета от ХVІ в. , старата часовникова кула , картинната галерия . В Инсбрук са запазени няколко дворци на тиролските князе и паметника на националния герой Андреас Хофер . Малкото градче Мелк е известно с големия си манастир , пазител на много художествени ценности . В Австрия се уреждат много музикални празници и фестивали – в Залцбург , Виена , а най-голям интерес за туристите от чужбина представляват жителите на Тирол със своя бит , фолклор и облекло / шапка с орлово перо , панталони с презрамки и т.н. /. Селищата им се намират в тесните речни долини , застроени с двуетажни къщи , изпъстрени с дърворезби , гербове и цветя .

В Австрия се уреждат много международни срещи , международни спортни състезания и други подобни , което привлича значителен брой чуждестранни туристи .