Антропогенни туристически ресурси на Нова Зеландия

Оклънд / Оуклънд / – най-големият град в Нова Зеландия на Северния остров . Разположен е на стеснението между полуостров Оклънд и основната част на Северния остров . Той се явява голямо пристанище на залива Хаураки на Тихия океан . Освен това е и най-големия промишлен център на страната .

Разположението на града е много красиво . Трябва да се спомене , че знаменитият персонаж от романа на Жул Верн „Децата на капитан Грант” географът Паганел не преувеличава , като споменава града с красивата околност , наричайки го „Южният Кардиф”.

Днешният град , макар и с население малко над 1млн. души е разположен на площ колкото най-големите европейски столици . Поглеждайки от височините , които представляват изгаснали вулкани / в големите градски черти те са няколко десетки /, може едновременно да се види Тихия океан на изток и Тасманийско море , което я отделя от Австралия на запад . На изток , при входа на залива Уайтемата е разположен остров , на бреговете на който се разбиват вълните на Тихия океан . Той обезпечава безопасността на Оклъндския залив . Над острова се издига вулканът Рангитото . Той е един от символите на града . Всички посетители на града се изкачват на най-високото място на града – Маунт Идън / 200м.над морското ниво /. Пред очите на посетителите се разкрива целият град , основно застроен с ниски сгради . От пристанището през централната и южната част на града преминава главната улица . На нея и в съседство са издигнати голям брой многоетажни административни сгради . Жилищните квартали , намиращи се в периферните райони и по северните брегове на залива Уайтемата се свързват с големият мост „Оклънд Харбър”, който е дълъг 3км . Мостът се издига над водата на височина над 50м , което позволява под него да минават и големи океански кораби .

Ако деловата част на града прилича на европейските градове с каменните сгради , строгата архитектура и недостатъчната зеленина , то в жилищните квартали на туриста става ясно , че Оклънд е град в субтропичната област . В дворовете на къщите и по улиците има много зеленина . Пред къщите често се срещат не само много цветя , а и плодни дървета – лимони , грейпфрути и други цитрусови видове .

В града има много паркове с по-малки обществени градини . Тук се намира и най-старият музей в Нова Зеландия . Той е създаден през 1852г. , т.е. само 10 години след поставянето на началото на Оклънд / 1842г. /. Музеят е известен с интересните експонати на маорската култура . В този град има и стар / за представите на Нова Зеландия / университет , основан в 1883г. Има и други висши учебни заведения , музеи, театри , кина , хотели и ресторанти .