Антропогенни туристически ресурси на Сингапур

Малкият остров , на който се намира държавата има изключително удобно транспортно-географско положение . Тук се срещат едни от най-важните морски пътища в света . Освен това Сингапур е важен център на въздухоплаването . Изгодното транспортно-географско положение още към края на ХІХ в. превръща Сингапур в много важно пристанище и търговски център в Югоизточна Азия . По тази причина Сингапур е едно от четирите най-големи пристанища в света заедно с градовете Йокохама / Япония /, Ротердам / Нидерландия / и Ню Йорк / САЩ /. По стокооборот в някои години Сингапур излиза на първо място в света .

Най-голям колорит в държавата придава нейната изключителна многоликост . Има свръхмодерни постройки издигнати в съвременността и монументални сгради от втората половина на ХІХ в. / от викторианската епоха /. Има много интересни индуистки  храмове , будистки пагоди и джамии . По пазарите се срещат стоки от цял свят , а живеещите тук хора са от различни раси и говорят различни езици . Основната част от населението са китайци , малайци и индийци .

Англичаните завладяват Сингапур в 1819г. като на него има малко рибарско селце . След това той започва бързо да расте , най-вече в резултат на заселническия поток . През 1965г. Сингапур излиза от Федерация Малайзия и става независима държава .

Най-старата част на Сингапур е деловият и правителствен център . Той е застроен от англичаните със стабилни викториански сгради . В тях се намират някои административни учреждения , фирми и банки . В близост е новият съвременен център с големи небостъргачи , построени от американски и японски фирми . Градът продължава в някои отношения да се запазва по национални квартали – китайски , малайски , индийски , европейски . Сингапур освен транспортен център е и много голямо промишлено , търговско , финансово , културно и образователно средище в Югоизточна Азия .

Туризмът в страната е добре развит . Годишно тя се посещава от 6270хил. туристи .