Антропогенни туристически ресурси на Тайланд

Банкок – столица на Тайланд . Градът е разположен в устието на река Чао Прая , на около 25км от брега на Сиамския залив на Тихия океан . Сложна система от канали , свързва градските квартали с реката . Европейските пътешественици в миналото наричат града „Източната Венеция”. Много хора живеят в лодките си по многобройните канали . Това придава на града голяма екзотика .

В архитектурно отношение Банкок е многолик и контрастен . Правителствените сгради , хотелите и хубавите съвременни домове , разположени сред богата зеленина са в съседство с многобройна плетеница от тесни улички , които непрекъснато са пълни с хора . В града има модерни големи улици , където са разположени офисите на различни фирми , банки , авиокомпании , хотели , ресторанти и други . Градът има много развлечения и богат нощен живот . Климатът е топъл , а през зимните месеци времето е по-сухо . Това привлича много туристи от Европа и Северна Америка .

В Банкок има над 400 храма , всеки от които заслужава да бъде видян . Списъкът започва с Великия палат – огромен комплекс , включващ Кралския дворец и множество храмове . Най-посещавания сред тях е Храмът на Изумрудения Буда . Храмът на Зората / Ват Арун / е будистки храм с височина 82м , покрит с порцеланови многоцветни плочки . Намира се на брега на река Чао Прая . Облицованият с мрамор храм Бенчамабофит е известен и като Мраморния храм . В него се съхранява колекция от бронзови изображения на Буда . Храмът на Златния Буда / Ват Траймит / се намира в Чайнатаун и е известен с масивната златна статуя на Буда , висока 3м и тежка 5 тона . Храмът на Лежащия Буда / Ват По / някога е бил манастир , след това се превръща в първото светско училище в Тайланд . Намира се в непосредствена близост до Великия палат и приютява легнала статуя на Буда с дължина 46м . Националният музей също се намира близо до Великия палат и съдържа значителна колекция от археологически находки от всички райони на страната . Комплексът се състои от няколко изключително стари сгради , украсени традиционно в стил Тай . Дворецът Виманмек се намира на гърба на Националното събрание и е известен с най-голямата дървена сграда в света , направена от златен тик . Притежава неповторима колекция от произведения на изкуството от древността и съвременността .