Антропогенни туристически ресурси на Япония

Токио – столица на Япония . В административните си граници столицата има население 12млн. души , но практически населението е много повече . Той се намира в средата на равнината Канто , като формира около себе си свръхагломерация от многополюсен характер с население 38млн. души .

Токио става столица през 1868г. след революцията Мейджи . Тогава властта на шогуните е ликвидирана . Япония се отваря към света и тръгва по пътя на модернизацията . До това време Токио се нарича Едо , което на японски език означава вход към залива . Едо възниква през ХV в. като крепост , която след това става столица на шогуните / военните управители на Япония /.

В днешния Токио е трудно да се определи къде точно е центърът . Има много оживени райони около най-модерната и голяма железопътна гара , свързани помежду си с удобната железопътна линия Яманоте . Най-правилно като център на Токио е да се приеме района Шинджуко . Това е огромен бизнесцентър , който е най-модерното и оживено място не само в Токио , а и в целия свят . Той изпъква отдалеч със своите небостъргачи . Тук се намира най-високата сграда в града – кметството . В горната му част е разположена наблюдателница , от която може да се види огромна част от града . Освен административен център , Шинджуко е и квартал на забавленията . В него се намират стотици ресторанти , барове и дискотеки .

Много интересна е и улицата „Гиндза” , която е един от най-известните търговски центрове . Тя обаче е и най-скъпата търговска улица в света . Тук има не само много магазини , а още ресторанти , барове и други развлекателни места .

Туристите обезателно трябва да видят и императорския дворец . Интересно място са още кварталът на книгата Канда – район , в който са концентрирани голям брой книжарници ; квартал Акихабара – известен със стотиците си магазини за електроуреди и електронни пособия и други .

Токио е и град с много паркове . По-известните от тях са Уено , Хибия , Сиба , Асакуса , Мейджи и други . В парка Уено се намира Токийският национален музей и най-старият храм в Токио – Асакуса Каннон . Паркът Хибия е известен с изложението си на цветя . Той е засаден с различни красиви растения и най-вече хризантеми . В парка Сиба има интересни храмове и различни религиозни съоръжения . В парка Мейджи също има голям храм .

Обликът на съвременния Токио дават небостъргачите . В центъра се издигат много сгради над 50 етажа . В същото време има и много подземни съоръжения – гаражи , складове , търговски центрове и други .