Антропогенни туристически ресурси на Тунис

Картаген – един от най-известните градове-държави от древността . Намира се в Северна Африка , на брега на Туниския залив на Средиземно море / в пределите на днешен Тунис /. Руините му са в непосредствена близост до столицата град Тунис . Градът е основан от финикийски колонисти от Тир през 814г.пр.н.е. През VІІ в.пр.н.е. се превръща в една от най- големите държави в западното Средиземноморие . Влиза в голямо съперничество с Римската държава , с която води три войни / т.нар. пунически войни / в периода 264 – 146г.пр.н.е. През 146 г.пр.н.е. , след тригодишна обсада , той е превзет и напълно разрушен , а жителите му продадени в робство .

В началото на новото летоброене при император Октавиан Август , Картаген е възстановен като римска провинция . През ІІ век е изграден огромен акведукт – най-големият в Античния свят / докарвал е вода от 130км./. По това време са издигнати и разкошни терми / бани / – най-известни , след тези в Рим .

Най-голям разцвет градът преживява през втората половина на ІV в. В периода 439 – 533г. влиза в границите на Византийската империя . Окончателната гибел на Картаген е през 698г. , когато арабите го превземат , опожаряват и превръщат в каменоломна . В продължение на столетия от него са вземани камъни и колони , които са използвани при изграждането на джамии . Макар ,че римският град е разрушен , археолозите успяват да разкрият и проследят останките му . Открити са контурите на много укрепления , на прочутите терми и на някогашния огромен акведукт . На мястото на бившата римска цитадела Бирса са открити останките на два римски храма . Има още останки от два театъра , амфитеатър , руини от по-малки терми , цирк , византийска базилика и други .