Антропогенни туристически ресурси на Перу

Аякучо – град в Южно Перу , на югоизток от столицата Лима . Намира се на 2200м.н.в. на пътя между два от най-интересните в туристическо отношение града на Перу – столицата Лима и някогашната столица на империята на инките – Куско . Основан е на днешното си място през 1539г. Има над 30 църкви от времето на испанското владичество , както и стар университет / 1677г. /. Градът е едно от най-известните места както в Перу , така и в цяла Латинска Америка . В близост до него се е състояла една от най-важните битки във войната за независимост на испанските колонии в Америка / 1810 – 1826г. /. В битката при Аякучо армията на патриотите / 5780 души / начело с генерал Суера разгромява последната крупна испанска войска / 9300 души /. Тази победа води до пълната капитулация на испанците в Латинска Америка и до освобождаване на континента .

Пукара – паметник на археологичната култура на индианците на северните брегове на езерото Титикака от края на първото хилядолетие пр.н.е. до първата половина от първото хилядолетие от н.е. Първите разкопки на селището Пукара провежда американският археолог А. Кидър . Прави впечатление майсторството при обработката на камъка – фигури на хора , змии и фантастични същества . От обработени каменни блокове е изградено кръглото здание на старото градище Пукара , което дава и името на тази култура .

Платото Наска – пустинно плато в Перу простиращо се на стотици квадратни километри . Върху него са нарисувани огромни дълги линии и фигури . Те са с такава големина , че могат да се видят само от летателен апарат , но не и от земята . За първи път  линиите са забелязани през 1926г. През 30-те години първите самолети полетели над пустинното плато и учените разбрали върху каква огромна площ те се простират . Линиите са направени между 100 и 700г.пр.н.е. , като е изстърган горния почернял слой от слепнал чакъл и под него се вижда по-светла повърхност . Някои изследователи допускат , че идеалните прави са прекарани с помощта на маркиращи колове . За науката остава загадката около рисунките в Наска . Предполага се , че са служили за астрологически наблюдения или са били пътища , свързващи светилища , а изобразените животни са били богове .

Туризмът притежава добре развита инфраструктура , страната се посещава от 1030хил. туристи годишно .