Антропогенни туристически ресурси на САЩ

Вашингтон – столица на САЩ . Градът е основан през 1790г. от първия американски президент Джордж Вашингтон . Във Вашингтон е Капитолия / сградата на Конгреса на САЩ /, Белият дом / резиденцията на президента на САЩ /, всички министерства , многобройните федерални учреждения и ведомства . Градът е важен научен и културен център в който е съсредоточен голям брой научни учреждения . Това са : Смитсъновият институт , Националната академия на науките , Конгресната библиотека , Националният музей и многобройни художествени музеи и галерии . Сред забележителностите на Вашингтон са мемориалите на президентите Вашингтон , Джеферсън и Линкълн .

Ниагара Фолс – град в САЩ , недалеч от град Бъфало . Той се намира в близост до Ниагарския водопад / американската му част /. На канадска територия , при отсрещния бряг на водопада има град със същото име . И двата града са едни от най-посещаваните места в Северна Америка , където милиони туристи идват за да видят Ниагарския водопад .

Монтичело – жилищния дом на Томас Джеферсън , третият президент на САЩ , а също и архитект любител . Домът е проектиран от Джеферсън в паладиански стил . Строителството е започнало през 1770г. и първата част от сградата е завършена около 1775г. След това между 1796 и 1809г. Т. Джеферсън проектира по-нататъшните изменения и добавки .