Антропогенни туристически ресурси на Хърватско

Загреб – столица – разположен е на река Сава в подножието на планината Медведица, която е висока 1035м . В Загреб има запазени много архитектурни паметници . По време на Втората световна война градът не е разрушен и се е запазил Старият Загреб . Старият град се намира в по-високата част на Загреб . Там има многобройни улички и малки площади със стари къщи и различни обществени постройки . По тези улички има многобройни съвсем незначителни по големина параклисчета . Наред с това има и много интересни църкви – „Св. Мари”, „Св. Катерина” и кулата „Лотршчак”. В Загреб име и огромна католическа готическа катедрала с две камбанарии , които достигат до 105м височина .

В така наречения Долен град , който се развива в началото на ХІХ в. има много магазини , офиси на различни фирми , обществени сгради , хотели , ресторанти и кафенета . След Долния град следват новите жилищни квартали на Загреб . В града има много театри , музеи , университети . Той е известен и с провеждащият се тук голям панаир .

Риека – голямо пристанище на Адриатическо море в Кварненския залив . Наследник е на древното селище Терсатика . За туристите в града интерес представляват древната крепост „Траст” на височината над залива и средновековните ансамбли в старата част на града . На 14км от Риека е прочутият курорт Опатия . Освен това от Риека се отива към големият остров Крк , който е свързан със сушата чрез мост . На остров Крк има запазени средновековни  крепости и стени с кули . Има хубави плажове , а самото селище Крк е с много цветя