АНТОН, АНТОНИЙ

Значение и произход на името: цвете (от гръцки).

Характер и съдба: хората с това име са небалан-сирани натури, които се борят сами със себе си. Животът им е поредица от възходи, провали, компромиси. Непрекъснато се стремят към свобода, но забравят, че понякога за нея се плаща със самота. Антон е способен на саможертва, но не му достигат смелост и увереност в собствените сили. Предпазлив е и дълго мисли, преди да вземе някакво решение.

В компания Антон се държи малко отчуждено, макар че може да бъде и в центъра й. Това обаче трудно му се удава, той буквално се насилва, за да забавлява околните. Антон е верен приятел, добър, търпелив, често тайно е сантиментален.

Притежава силна памет и интуиция, но обикновено не използва възможностите си, тъй като бързо губи самообладание. Главните професионални сфери, в които се проявява, са математиката, философията, дипломацията, може да бъде много компетентен инженер. Рядко постига набелязаните цели, но не страда от това, защото желанията му често се менят.

Обикновено се жени за тази, която сама прояви инициатива, дори да му харесва друга жена. Затова по-късно Антон не е щастлив в брака и не е образцов съпруг.

Особености на общуването с него: Антон рядко се стреми да бъде в центъра на вниманието в големи шумни компании, но в тесен кръг може да поеме главната роля. Общуването ще протече най-благоприятно, ако говорите с него като с равен и не се опитвате нито да го подчините, нито вие да му се подчинявате.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Риби. Планета: Нептун. Цвят на името: жълт, бял. Камък-талисман: гранат. Растение: клен. Животно: корморан. Щастлив ден: четвъртък.

Имен ден: 17 януари – Преп. Антоний Велики (Антонов ден).