Андерс Фог Расмусен: Ценим високо ангажимента на България към Западните Балкани и в Афганистан

Посещението на Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в България започна днес със среща с българския външен министър Николай Младенов.

По време на пленарните разговори министър Младенов изтъкна, че Докладът на Групата на мъдреците под ръководството на Мадлин Олбрайт отразява българските идеи по отношение на новата Стратегическа концепция на НАТО, а именно: запазването на основополагащото значение на чл.5; залагането на противоракетната отбрана като изражение на чл.5 по отношение на новите заплахи; включването на енергийната сигурност към ключовите въпроси на сигурността.

Що се отнася до ISAF, министър Младенов подчерта неотменимостта на нашия ангажимент в Афганистан. По време на срещата беше обсъдена възможността за увеличаване на нашия контингент там.

Николай Младенов обстойно информира Генералния секретар на Алианса за неотдавнашната си обиколка из Западните Балкани – в това число и за намерението ни да подкрепим следващите стъпки на Босна и Херцеговина по отношение на Плана за действие за членство. Той отбеляза и доброто ни военно-техническо сътрудничество със Сърбия.

Андерс Фог Расмусен изтъкна, че мисли в същата посока по отношение на Западните Балкани и оцени високо ангажимента на България за отстраняване препятствията пред Евроатлантическата интеграция на района.

Генералният секретар на НАТО ни поздрави за приноса ни в Афганистан и изрази надежда, че на предстоящата през ноември т.г. Среща на върха на Алианса в Лисабон вече ще е започнало прехвърлянето на отговорностите към местните институции в Афганистан.

Що се отнася до Стратегическата концепция на Алианса, той подчерта, че в нея ще се запазят гаранциите за сигурност, в това число и ПРО, обхващаща цяла Европа – нещо, което няма да е и прекалено скъпо, тъй като се изчислява на не повече от 200 млн. евро за период от 10 години, разпределено между 28 страни-членки.