АЛЕКСАНДЪР

Значение и произход на името: защитник на хората, на мъжете (от гръцки).

Характер и съдба: името Александър е едно от най-силните. Надарява притежателя си със самоувереност, сила, напористост и дори може да го направи склонен към снизходителност и горделивост.

Характерът на Александър е непостоянен. Той е решителен, умен и общителен, има живо въображение и чувство за хумор. Понякога е способен на съмнителни постъпки. Може да бъде дързък, дори да прекрачва границите на приличието. Най-много се страхува от неуспех, за което обикновено няма основания. Дори да му се случи нещо, късметът и щастливата случайност му помагат да се справи с неприятните ситуации.

Силата на името предполага властност, дори героизъм, затова Александър реагира доста болезнено, когато хората не го вземат на сериозно. В душата си всеки Александър се смята за лидер и наистина може успешно да заема ръководен пост, тъй като е енергичен и справедлив. Но в живота невинаги успява да се реализира и в този случай има опасност да се превърне в затворен и комплексираи човек.

Александър може да бъде много щедър и великодушен, може без колебание да жертва всичко, което притежава. Но не е склонен да сподели себе си и това създава преграда за истински близко общуване с него. Жив и весел на повърхността, дълбоко в себе си той таи малко песимизъм.

В личните си отношения Александър е независим, но обича жените и приятелите си. Очакванията му в приятелството са много високи. В любовта повече мечтае, отколкото действа. Не познава несподелената любов, но на жените им е трудно с него. Обича децата – не само своите, но и чуждите.

Особености на общуването с него: в общуването с Александър не бива да се забравя вроденият му импулс за лидерство. Дори пред вас да е един нереализиран, комплексираи Александър, опитайте се да поговорите за тази област, в която той все пак е постигнал известни успехи – това ще го предразположи. Но в никакъв случай не прибягвайте до ласкателства! Ако просто признаете компетентността му в неговата сфера, той вероятно ще се отнесе с разбиране към вашата гледна точка.

Астрологична характеристика. Зодиакален знак: Стрелец. Планета: Сатурн. Цвят на името: светлокафяв, стоманен. Камък-талисман: александрит. Растение: кестен. Животно: бик. Щастлив ден: четвъртък.

Имен ден: 30 август — Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски; 23 ноември – Св. Александър Невски.