Агра, Тадж Махал

Архитектурният паметник Агра форт / ХVІ в. / се намира в гр.Агра , щата Утар Прадеш , в Северна Индия . През ХVІ – ХІХ в. Агра е укрепена резиденция на Великите монголи и тук са представени великолепни паметници на монголската архитектура .

Владетелят на държавата на монголите Шах Джахан с великолепието на двора се е стремил да надмине своите предшественици . За украсата на страничните фасади на дворцовите зали е използвана инкрустация от полускъпоценни камъни . Пищността и богатството на владетелската резиденция е трябвало да поразява въображението на посещавалите я чуждестранни посланици .

Знаменитият паметник на индийската погребална архитектура Тадж Махал се намира на 2км от гр.Агра , в щата Утар Прадеш . Мавзолеят е построен през 1632 – 1654г. от султан Шах Джахан в памет на любимата му жена Мумтаз , умряла по време на раждане в гр.Бурханпур . Тук след много години е погребан и самият султан , свален от престола и умрял като затворник на собствения си син в крепостта на Агра .

Тадж Махал съчетава в себе си най-добрите черти от архитектурата на средновековните Иран и Средна Азия с пищността на монументалното строителство на древна Индия . Мавзолеят , стоящ на платформа с височина 7м на брега на р.Джамна , се отличава със съвършена хармония в пропорциите на архитектурно – пластичните обеми . По план той има вид на квадрат с размери 104Х104м със срязани ъгли . Постройката с обща височина 81м е облицована с белоснежен полиран мрамор и е покрита с пет купола , от които централният , подобен на луковица , значително се извисява над останалите . Фасадите са украсени с полегати заострени арки . От двете страни на мавзолея се намират две сгради от червен пясъчник – джамия и хотел за поклонниците . В съседство с Тадж Махал се намират четири тънки минарета с височина 45м и кипарисова градина с водоеми , канали и фонтани .

Заострените арки са използвани също и вътре в мавзолея . Неговият интериор , декориран с мозайка от полускъпоценни и скъпоценни камъни , с резба по белия мрамор , поражда изящество и строгост . Надгробните камъни са обкръжени от мраморен параван с тънка ажурна резба , украсена със скъпоценни камъни . Според мюсюлманския обичай погребаните тела лежат долу в гробницата .

Архитектурният паметник има удивителен акустичен ефект : дума или фраза , произнесени шепнешком , значително се усилват и звучат под сводовете на мавзолея в продължение на 16 секунди . Хармоничният и прекрасен Тадж Махал , когото наричат „бисерът на Индия”, е шедьовър на монголската архитектура .