„Политика”: Белград и Загреб все още не са „затръшнали вратата”

Белград. С решението да внесе контражалба срещу Хърватия само няколко дни, след като президентът на Сърбия Борис Тадич заяви, че с това ще се изчака още малко, сръбското правителство изненада, както властите в Хърватия, така и обществеността в Сърбия, пише днес сръбският вестник„Политика”. Анализаторите коментират, че въпреки това развитие на събитията вратата на политическото разбирателство между двете страни все пак не е напълно затворена. Изпълнителният директор на Граждански инициативи Миленко Дерета вижда в решението на сръбското правителство пореден опит да се накара Хърватия да разговаря за оттегляне на жалбата. Според бившия външен министър на СР Югославия Владислав Йованович внасянето на контражалбата е закъсняло с десет години и тя е трябвало да бъде внесена още когато е внесена и хърватската жалба. „Трябваше да говорим с тях същия език, който те използваха в разговора с нас, още повече че те настина са исторически обременени, за разлика от нас, а става дума за онзи истински геноцид над сърбите през Втората световна война”, посочи Йованович.
Дерета и Йованович смятат, че страхът от реакцията на обществеността при евентуално оттегляне на жалбата е неоснователен. „Обществеността не се интересува особено от това, за голямо съжаление на политиците. Изобщо, жалбата не би променила нищо в трагедията, която се случи, престъпления е имало и от едната, и от другата страна. Твърдата хърватска политика бе с предизборни цели”, посочва Дерета и добавя, че спорът със Словения Хърватия е решила малко или много по мирен начин с отстъпки и от двете страни.
Йованович каза, че искрица надежда поражда възможността новият хърватски президент да бъде Иво Йосипович, който в няколко изказвания е посочвал, че жалбата може да бъде преразгледана заради изминалото време, което я обезсмисля. Йованович все пак е уверен, че „ключът” за решаването на въпроса не е в ръцете на самата Хърватия, а в ръцете на Запада./Агенция „Фокус“/