„Козата, или Коя е Силвия” с наградата на Обществото на независимите театрални критици

Спектакълът „Козата, или Коя е Силвия” по пиесата на Едуард Олби (НT “Иван Вазов”) е отличен с наградата на Обществото на независимите театрални критици за 2009 г., съобщиха от ОНТК.

Наградата се дава на целия екип в лицето на режисьора Явор Гърдев, сценографа Никола Тороманов, композитора Калин Николов и актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Иво Аръков за „високата професионална мярка, която налага в българския театър, за безкомпромисното триединство на текст, режисура и актьорско изпълнение и за катарзисното въздействие на спектакъла”.
Създаденото през 2006 г. Общество на независимите театрални критици (ОНТК) връчва за четвърти път своята награда, което традиционно се случва по коледните празници. Наградите не са предварително определени в отделни категории. Техният брой и дефинирането им могат да са различни през различните години, но не могат да надвишават пет награди годишно. Явор Гърдев за втори път става носител на наградата на ОНТК. През 2006 г. заедно с актрисата Снежина Петрова той беше обявен за театрална личност на годината заради спектаклите си „Крал Лир” (Народен театър) и „Крум” (ДТ-Варна). Останалите носители на годишната награда на ОНТК са екипът на спектакъла „Малка пиеса за детска стая” (през 2007 г.), Пазарджишкият театър за спектаклите „Изкуството да смиташ боклука под килима”, „Женитба” и „Горски дух” и актрисата Мимоза Базова – за моноспектакъла „Родилно петно” (през 2008 г.)
Наградата е символична – грамота, изработена от сценографа Антония Попова, и няма материално покритие. Тя просто е израз на желанието на група от двайсетина критици да обърнат внимание върху най-значимите факти и събития, случили се в нашия театър през тези години. Членове на ОНТК са Аве Иванова, Аглика Стефанова, Александър Жеков, Анелия Янева (председател), Асен Константинов, Барбара Олшевска – Григоров, Божидара Божинова, Елена Пенева, Елица Матеева, доц. Калина Стефанова, Кремена Димитрова, Крум Гергицов, доц. Мирослава Кортенска, Никола Вандов, ст.н.с. Светлана Байчинска и Светлана Панчева. Наградата ще бъде официално и публично връчена на екипа, осъществил спектакъла, непосредствено след едно от първите представления за новата 2010 г. /БГНЕС