“Пътна полиция” предприема мерки за облекчаване на движението по празниците

В дните с най-натоварен трафик е предвидено засилено полицейско присъствие, регулиране и контрол в пътните участъци с интензивно движение

Главна дирекция “Охранителна полиция” разпореди мерки за облекчаване на движението по традиционно натоварените участъци от пътната мрежа. За предотвратяване на образуването на колони и задръствания, “Пътна полиция” ще организира засилено полицейско присъствие, регулиране и контрол в дните 23 и 30 декември /за посока “изход” от столицата и областните центрове/ и на 27 декември и 3 януари /за “вход”/. Съобразно ситуациите ще се въвежда временна  организация на движението като при необходимост, полицейските служители ще регулират трафика на място.
В дните с очаквана най-висока интензивност на движението по пътя София – Перник , пътните полицаи ще осигурят с временна сигнализация  ползването на две  ленти от платното за по-натоварената посока  в участъка  София – с. Владая – с. Драгичево, както следва:  на 23 и 30 декември – от 11 до 22.30 часа; на 24 декември – от 7.30 до 15 часа /за посока София – Перник/; на 27декември и на 3 януари от 10 до 22.30 часа /за посока Перник-София/.
В случай на влошаване на метеорологичните условия, още преди да са възникнали проблеми за движението и задръствания, “Пътна полиция” ще въвежда превантивно ограничения и временно спиране на тежкотоварни и автомобили, неподготвени за зимни условия. При въведено задължително изискване за ползване на вериги, в проходите и в стръмни участъци от пътя няма да бъдат допускани автомобили без поставени вериги за сняг.
“Пътна полиция” съвместно с пътните органи ще събира актуална информация за пътната обстановка и настъпилите промени. Местните и националните медии ще бъдат информирани своевременно за въведени временни ограничения, забрани, пренасочване на движението, интензивност на транспортните потоци, валежи, заледявания, злополуки
“Пътна полиция” разпространи специфични практически препоръки за избягване на пътни инциденти по празниците, които публикуваме отново.

Разумното шофиране е гаранция за сигурността на вас и вашите близки

Пътна полиция желае на всички водачи на МПС весели и щастливи празници и им напомня основните правила за безопасно шофиране

1.Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
2. Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност.3. Не рискувайте, ако автомобилът ви е с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
4. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.
5. Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
6. Преди  пътувания с автомобила – на гости или към заведение – предварително определете водач от компанията, който ще ви вози и със сигурност  ще остане трезвен през цялото време. След употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на колата на неправоспособен или на пийнал водач като вас. Ако сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е още преди да сте пил  да предоставите ключовете на човек, който не би допуснал това нарушение.
7. Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.
8. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване – те няма да ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата ви в автомобила пред вашия.
9. При шофиране по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте, докато не  възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост.
10. При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  напред е заето от автомобили.
11. При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.
12. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
13. При образуване на колона на автомагистрала, сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  снегопочистващи машини.
14. Ако водачът, който ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и вие.
15. При движение по тъмно намалявайте скоростта когато привключвате от дълги на къси светлини,  за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.
16. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел.166 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
17. Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохол, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.
18. В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
19. Не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно ядене.
20. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това.
21. Ако превозвате деца, законът ви задължава да използвате обезопасителни системи /столчета, седалки/. Не забравяйте, че голяма част от загиналите и ранени деца при катастрофи са пътници в автомобилите. Почти всички  пострадали деца не са били осигурени с обезопасителни системи.