“Магнолия” на Тато отворена за народа

Възможно ли е изведнъж да се озовете в 1984 г.? И то на място, където в пълно уединение е отдъхвал първият държавник по времето на социализма Тодор Живков. Където и пиле не е могло да прехвръкне, камо ли обикновен човек да се разходи, пише в днешното си издание в. „Труд“.

Да, от 1 март т. г. това ще е напълно реално. Защото последната държавна резиденция – “Магнолия”, построена през 1984 г., тогава широко ще отвори врати за народа. Да, в нея пак ще почиват държавни служители, но и редови българи, съобщи за “Труд” ген. Стоян Тонев, директор на Военномедицинска академия. С Постановление на Министерския съвет от 27 октомври м. г. правителствената база “Магнолия” премина на подчинение на Военна болница (както и тази в Нареченските бани). “Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов и на министъра на отбраната Николай Младенов за високото доверие. И че такова бижу ще може да се ползва от обикновения трудов човек”, каза ген. Тонев. И добави: “А главният секретар на МС Росен Желязков помогна изключително много за преодоляването на бюрократичните пречки”. Още със задминаването на табелата “Магнолия” се сблъскваш с невероятно спокойствие, а погледът ти е откраднат задълго от екзотичните дървета и растения. Навремето те са били докарани от Китай и Египет. Резиденцията е затворена от близо 4 години. “Тогава имаше коктейл, организиран от министъра на държавната администрация Николай Василев – вижте, столовете още не са преместени”, разказаха хора от персонала. С отварянето на масивната врата на “Магнолия” те грабва луксът на фоайето. Внушителни финландски асансьори, кракът потъва в шведски мокет, по стени и тавани са окачени пана с впечатляваща дърворезба. “Сега и да ги поръчаш, не е сигурно дали ще намериш такива майстори да ги изработят”, шегуват се от охраната. А от екипа си спомниха, че две седмици преди откриването на резиденцията целият град Хисаря участвал в почистването й. Мебелите, рецепцията – всичко е в “стил 1984”. До тях се намира голяма заседателна зала и ресторантът. “Обслужването е било като за пет звезди плюс”, разказаха от персонала. Бижутата в резиденцията обаче са двата президентски апартамента. В единия, а той е над 400 кв. м, е отмарял и Тато. Наистина е огромен – 2 спални (пердетата и тапицерията на гардероба са изработени от една материя), три бани, хол, кухня (с печки “Мечта” от едно време и типичните за тогава светлобежови шкафове), няколко преддверия, работен кабинет… Апартаментът се разпростира върху цял етаж. Както и втората “президентска” обител. В резиденцията са отсядали бившият първи на Куба Фидел Кастро, бившият лидер на СССР Леонид Брежнев, на Иран, Гана и кой ли още не, спомниха си служители от персонала. Какво са правели тези величия по време на визитите си в “Магнолия”? Ами доста време са прекарвали в сектора за физиотерапия, масажи, спа и възстановителни процедури. Имало е такива дори за след спортни травми.
Около закрития басейн са поставени скари за излягане. А от френските прозорци се открива гледка към английския двор. В него се извисяват приказни магнолии, китайски ябълки, екзотични лимонени дръвчета… Вляво от басейна е джакузито, на което не са устоявали и големи държавни величия. До него са: сауната (едната й стена е прозорец, пак с гледка към английския двор), няколко стаи за масаж, стаи с вани, с тангентори, а пред тях – помещение за отдих, кабинетите за физиотерапия. Където и да се разхожда човек из етажа за релаксация, навсякъде шумът от стъпките му се поема от персийски килими. След масажите е идвало време за разходки. Резиденцията разполага със забележителен парк. В него се намира и тенискортът, открито барбекю, стопанска постройка, разсадник, езеро с лилии. “Резиденцията ще бъде официално открита на 1 февруари. Но цял месец в нея ще почиват деца с увреждания и на загинали при изпълнение на служебния си дълг военни и полицаи. А след 1 март всеки е добре дошъл”, каза ген. Тонев. /БГНЕС