Я.Янев: Хора като Цецка Цачева са случайни в политиката

ianevРЗС ще продължи да подкрепя Бойко Борисов, декларира лидерът на РЗС Яне Янев пред телевизия PRO.BG. Изявлението си Янев направи въпреки скандала между него и председателя на НС Цецка Цачева, която вчера го отстрани от пленарното заседание заради обиди към президентската институция и парламента.
„Това е нарушение на правилника на НС от страна на г-жа Цецка Цачева, защото не съм говорил в качеството на депутат, а като представител на цяла парламентарна група. Г-жа Цачева няма право да отстранява цяла група от заседанието”, обясни Яне Янев. Въпреки това, РЗС ще продължи да подкрепя Бойко Борисов и ГЕРБ, „защото рейтингът на такива хора като г-жа Цачева се дължи на личния рейтинг на премиера. Тези хора не осъзнават, че са попаднали случайно в политиката и че сигурно за пръв и последен път са в парламента. 99 % от всичко, което има ГЕРБ се дължи на Бойко Борисов”, подчерта лидерът на РЗС. На въпроса стои ли зад думата си, че има коалиция между ГЕРБ и БСП, Янев отговори: „Между Гоце и ГЕРБ има странно взаимодействние, което няма как да не бъде забелязано”.
Пред PRO.BG той повтори декларираното от него от праламентарната трибуна, че е трябвало в бюджета за идната година да бъдат заложени един милион по-малко средства за президентската институция. „Има криза и те трябваше да се лишат от този лукс, който имаха през последните 8 години”, обясни Янев. По повод статията на президентския съветник Иво Атанасов, в която се твърди, че лидерът на РЗС има непоносимост към чуждото мнение, Яне Янев заяви: „Иво Атанасов ми прилича на добре охранен мишок, който от парламента се настани в президентството. Но да не забравя, че след две години ще излезе от там”.
Във връзка с повдигнатата отново тема за лустрацията и бившите членове на БКП и ДС, Янев обяви, че „държава, която не е минала през лустрация, не е достигнала до истински демократични ценности”. На въпрос, дали предлаганите текстове ще засегнат и сегашни управляващи, той отказа да посочи конкретни имена. „Предположението ви обаче е правилно. Ще видим кой ще бъде против подобни текстове”, обясни Янев. /БГНЕС