Яне Янев: Заплашват ме с разстрел

В последно време над РЗС се упражнява невероятен натиск – персонално срещу всеки един от депутатите и регионалните лидери. Това заяви лидерът на партията Яне Янев преди митинг-шествието до Министерски съвет, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. По думите на Янев, са засичани коли, които следят членове на партията. Следени са и телефонните им разговори. „Освен това, наши хора индивидуално са привиквани и плашени по различни поводи, с различни методи”, заяви Янев. Той обясни, че въпросните са принуждавани да изтеглят жалбата до Конституционния съд, от представители на ГЕРБ и от хора, които „работят в службите, но не се представят като такива”.
„Аз от залите в страната съм изгонил повече от 7 души, които са служители на МВР и ДАНС и това е фотографирано и снимано”, каза Янев.

По думите му, на Атанас Семов е бил предлаган поста на министър на образованието, за да напусне партията или от РЗС изтеглят жалбата си в Конституционния съд.
Това предложение, по думите на Яне Янев, е написано в ес-ем-ес от Бойко Борисов.

Лидерът на РЗС каза още, че е убеден, че ГЕРБ „играе” с ДПС и обяви, че в близките 20-30 дни ще покаже документи, доказващи това.

Относно делото, водено от Конституционния съд за отзоваването на депутатите, Янев съобщи, че от РЗС са поискали „да бъдат отзовани между 5 и 7 депутати от ДПС, а не да бъде сменен един депутат от движението с депутат на ГЕРБ”.

По думите на Яне Янев, са предлагани пари на хора от неговата партия, напуснали в последствие Политическия съвет на РЗС, без да изтъкват причини за това. Става дума за Атанас Железчев, Димитър Абаджиев и ген. Илия Илиев, обясни той.
След един от парламентарните контроли министър-председателят отново изпратил ес-ем-ес, с покана за преговори, но от РЗС отказали, разказа още Янев. Лично на него пък е предлагано да прекрати опозиционната дейност като в замяна получи участие във властта. Обещано му било, че парламентарната група на РЗС отново ще бъде възстановена и той ще бъде председател на комисията, за която отговарял и  преди.
Лидерът на РЗС заяви, че постоянно получава заплахи за живота си във формата на ес-ем-еси и писма. По тази причина той подал сигнал до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Янев уточни, че е изпратил до вътрешния министър три молби с подобни искания, но не са предприети никакви действия. Според него, в три от sms-ите заплахата била за разстрел.

В тази връзка лидерът на РЗС се обърна към премиера Борисов: „Не приемам постове и не приемам подкупи. Ще бъда опозиция и законен лидер, докато РЗС спечели властта в държавата. Не можеш да ме подкупиш. Единственото, което можеш да направиш е да ме разстреляш”./КРОСС/