Янев “отвлече” Тагарински, Бойко го откри

iane ianev 2Паника къде е Марио Тагарински разтресе държавата вчера. Лидерът на РЗС Яне Янев дори обяви напусналия го депутат за отвлечен, но премиерът Бойко Борисов бързо го откри. 
„Като председател на партията съм силно обезпокоен за живота и здравето на народния представител Тагарински“, каза по-рано Янев. „Може би се касае за политическо отвличане и тази хипотеза, според нашите експерти, е съвсем реална“, допълни той. Янев изтъкна още, че мобилният телефон на Тагарински бил изключен от петък след обяд, когато той напусна групата. Лидерът на РЗС дори призова вътрешния министър Цветан Цветанов да обяви депутата за издирване. Междувременно Янев сформира и отряд за търсене на Тагарински. В него влязоха бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и ексагентите от ДАНС Велин Хаджолов и Рашо Зайков.
Премиерът Бойко Борисов обаче успокои, че вчера по обяд е говорил с „изчезналия“ депутат и той си е добре. Не си вдигал телефона, защото празнувал 33 г. от сватбата си. Тагарински е чул глупостите, които се говорят за него, и се свърза с мен, за да ги опровергае, обясни премиерът. МВР шефът Цветан Цветанов също отсече, че няма притеснения, тъй като близките на Тагарински не са подали сигнал за изчезване. През това време Янев твърдеше, че и на домашния телефон на Тагарински никой не отговаря, не бил открит и в къщата си. Заявлението на депутата за напускане на парламентарната група на РЗС не е внесено от него, а от негов сътрудник, който се казва Делян, установи „Стандарт“. 30-годишният мъж също бе с изключен телефон. Янев каза, че Тагарински многократно декларирал лоялност. Дори бил казал, че ако реши да напуска, ще си тръгне от парламента, а не от групата на РЗС. „Ако има нещо криминално, то трябва да излезе наяве“, категоричен бе Янев. Не е без значение в една демократична държава народен представител да прави такава сериозна стъпка без мотиви и без да се е обадил на прекия си ръководител, усъмни се лидерът на РЗС. „Напротив – давал е само позитивни сигнали за нашето дългосрочно взаимодействие“, каза още Янев. Не „отвличане“, а политическо интригантство обаче съзряха в случая експертите по сигурност в РЗС Валентин Хаджолов и Рашо Зайков. „Тагарински вече е с включен телефон и явно не желае да го вдига на определени хора“, каза Зайков пред „Стандарт“. „Не съм политически експерт, но според мен става дума за партийно инженерство“, добави и Валентин Хаджолов. По повод слуховете, че зад напускането на Тагарински от РЗС стои ГЕРБ, премиерът Борисов беше категоричен, че няма никаква уговорка с депутата и че партията не е свързана по никакъв начин с напускането му. Премиерът изтъкна още, че напоследък Янев е направил много изказвания, които са били обидни, и в тях не е имало нищо вярно. Борисов обясни, че поради тази причина той е оставил повечето твърдения на Янев без коментар. 
Милена МИНЧЕВА

в-к Стандарт