Янев се обяви срещу бъдещо решение на КС за изборите в Турция

Готвеното определение на Конституционния съд, което ще бъде обявено през идната седмица, за касиране на един мандат на ДПС и даването на един на ГЕРБ от изборите в Турция за 41-во Народно събрание, вместо касирането на от 5 до 7 мандата на ДПС, ни притеснява, заяви в Кърджали пред около 150 членове и симпатизанти на РЗС лидерът на партията Яне Янев. Според него това решение от типа „И вълкът сит, и агнето цяло“ щяло да бъде взето под натиск и в резултат на политическа договорка.

„Не сме сезирали КС, за да може не да замаже проблема, а да го реши. Ако е такова решението, ние ще потърсим възможност да алармираме европейските институции или да предприемем действия за ново сезиране на главния прокурор и търсене на отговорност от тези, които се опитват да прикриват данни“, закани се Яне Янев. Той смята, че на базата на данните за драстичните изборни нарушения не само в Турция, но и в други страни, както и в България, КС може да касира изборите за 41-во Народно събрание.

На въпрос смята ли, че Иван Костов и Ахмед Доган имат план за дестабилизация на правителството на ГЕРБ, лидерът на РЗС отговори, че и двамата са част от статуквото и не бива хората да очакват от тях да бутнат Бойко Борисов, а да го опитомят, както и ставало. Според Яне Янев в момента България се управлявала от петорна коалиция, в която влизали ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“, БСП и ДПС. „Ние не правим нищо скрито. Не предлагаме нов месия, нов цар, генерал, Рамбо или магьосник с вълшебна пръчка, а предлагаме кауза, а тя е – свикване на Велико народно събрание, приемане на нова конституция, за да има нова държавност. Защото, който и да дойде на власт при сегашните правила, всичко е обречено“, каза Яне Янев./DarikNews/