Ямашита сенсей с черен пояс на 16

karateЯмашита сенсей защитава първия си черен пояс още преди да навърши пълнолетие. Това го прави най-младият майстор с черен пояс 7-и дан в историята на японските бойни изкуства. Ежегодно Ямашита сенсей провежда семинари в Пловдив, а преди дни показа и на родните униформени как за 2 секунди могат да бъдат нанесени 15 удара. Роден е през 1942 година в Япония, но за себе си говори като за окинавец, може би защото всички съвременни карате техники произлизат именно от остров Окинава. Ямашита сенсей е и създател на стила „суй-кен-до“, което в превод означава „пътят на водния юмрук“. Той се отличава от другите с бърза смяна на техники и непрекъснати удари. 
Ямашита сенсей загубва баща си едва тригодишен, а майка му така и не се омъжва повторно. Старите японски традиции не признават новобрачието. 
За бойните изкуства го открива директорът на школото, в което учи. Ямашита сенсей е изключително буйно дете, което не се страхува да влезе в схватка не само със съучениците си, а и с по-големите от него. Случва се дори да посегне на свои учители. Така един ден налита на бой на директора, който вместо да го изключи от училище, го въвежда във философията на японските бойни изкуства. Най-важното за усвояването на техниките е дисциплината. Така на 18 години печели шампионата на Окинава по ката и кумите. Зад гърба си има над половин век участия в бойни турнири, които печели безапелационно.
В Япония Ямашита сенсей остава до 1972 г., а след това заминава за САЩ. Там основава своя школа и става учител на куп холивудски знаменитости като Уесли Снайпс, Елвис Пресли, Стивън Сийгъл и Чък Норис. Бил е приятел и с легендата Брус Лий. Ямашита сенсей е спец и в боравенето с оръжия и специална схватка, която поваля противника за не повече от 12-13 секунди.

в-к Стандарт