Ябълкова диета,помага при хипертония

Ябълките наистина са свръхценен плод, в който се съдържат почти всички необходими за организма витамини и минерални вещества, както и фолиева киселина.

Диетата с тях помага за нормализиране или за коригиране на обмяната на веществата в борбата с килограмите. Затова е много добра идеята да си направите един “ябълков” разтоварващ ден.

За да намалите теглото, правете “ябълков ден” 1-2 пъти в седмицата, а като профилактично средство – поне веднъж месечно. Тази диета е много полезна и за профилактика на атеросклерозата и за хипертониците. Има четири варианта.

ПЪРВИ ВАРИАНТ: през целия ден яжте само ябълки. При това толкова, колкото ви душа иска. Но задължително пийте и успокояващи билкови настойки.

ВТОРИ ВАРИАНТ: през деня може да си похапнете почти килограм и половина ябълки. Но (внимание!) – не пийте нищо. Достатъчни са течностите, които се съдържат в плодовете. За по-голямо удоволствие от приема на ябълките можете да ги запечете във фурна – разлика почти няма.

ТРЕТИ ВАРИАНТ: той е още по-популярен – ябълки и кисело мляко. На 1 ябълка – половин чаша мляко, 6-7 пъти на ден. Тази диета се препоръчва често на бъдещи майки с токсикоза на бременността.

ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ: диета за една седмица. За най-издръжливите, на които проблемите с излишните килограми не търпят повече отлагане.

Първи ден – 1 кг ябълки; втори ден – 1,5 кг ябълки; трети ден – 2 кг ябълки; четвърти ден – 2 кг ; пети ден – 1,5 кг; шести ден – 1 кг.

Разрешено е пиенето на чай – желателно е да бъде зелен, и да се дъвчат сухарчета.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
• При запек ще ви помогнат 2 ябълки на гладно всяка сутрин в течение на един месец.

• За тези, които се опитват да откажат цигарите, но нещата не вървят, е полезна ябълкова диета за 3 дни. Към нея се препоръчва пиенето на зелен чай.

• Тези, които имат проблеми с червата, просто са длъжни да ядат ябълки всеки ден и да си правят ябълкови дни. Учените са установили, че в ябълките има вещества, които потискат злокачествените клетки, причинители на рак на черния дроб и на червата.

• Важно е да знаете кои сортове са подходящи за вас. При язва на стомаха например са противопоказани киселите ябълки, а са позволени сладките, даже печени. Обратно – в случаите на гастрит с намалена киселинност са подходящи киселите сортове ябълки – например антоновка.

• За да се усвоят по-бързо, настържете ябълките преди консумация.

• В семената на ябълките се съдържа много йод: ако изядете 6 ябълкови семки, то организмът ще получи денонощната доза йод.

• Хората отслабват не от ябълките, а от това, че общата калорийност на приетата храна за деня е по-малка от калорийността на храната през другите дни. По същия начин можем да отслабнем от всеки друг продукт, ако през целия ден ядем само от него.

• Знаете ли, че от ябъките можем да си направим великолепна маска срещу бръчки?

КАК?
Разрежете ябълката – най-добре антоновка, на няколко части, поставете ги в малка тенджерка, добавете мляко (толкова, колкото е необходимо за покриването им) и поставете на котлона. Когато млякото кипне, извадете ябълката и бързо я смелете. Топлата още кашица нанесете върху лицето за 15 минути./lekar.bg