ЮНЕСКО настоява забрана на търговията с артефакти от Хаити

ЮНЕСКО настоява да се забрани търговията с културни ценности от Хаити и да се предотврати тяхното плячкосване след разрушителното земетресение на 12 януари. Генералният секретар на организацията Ирина Бокова заяви в интервю за АП, че ЮНЕСКО започва кампания за опазване на колекциите в повредените музеи и историческите обекти, „така че да не открием тези предмети утре на търговете в Кристис“.

Ирина Бокова подчерта, че ЮНЕСКО отправя призива, след като се поучи от случилото се в Ирак, където културни ценности бяха плячкосани след нахлуването на САЩ. Тя направи изявлението си в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. „Този път се опитваме да се намесим в самото начало. Налага се да се заемем с този проблем незабавно. Иначе утре някой ще каже: Къде беше ООН, когато това се случи?“, подчерта Бокова.

Генералният секретар на ЮНЕСКО поиска от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун сили за сигурност, които да охраняват културните обекти на Хаити и настоя за резолюция на Съвета за сигурност, която да забрани временно търговията с хаитянска културна собственост и това да се наблюдава от Интерпол, информира БТА.

Бокова подчерта необходимостта да се проверява произходът на културната собственост, особено на предметите, купувани чрез интернет. „Това културно наследство е безценен източник на идентичност и гордост за народа на острова и ще бъде от съществено значение за успеха на неговото национално възраждане“, каза Бокова в декларация.

Сред ценностите, които ЮНЕСКО желае да опази в Хаити, са силно повреденият президентски дворец и катедралата в Порт-о-Пренс, както и сгради в Жакмел, френски колониален град, който Хаити иска да включи в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Ирина Бокова каза също, че оглавяваната от нея организация работи за възможно най-скорошното връщане на децата в училище след катастрофалното земетресение. „Образованието е един вид връщане към нормалност“, каза тя./DarikNews/