Шофирайте внимателно през празничните дни

От “Пътна полиция” припомнят основните правила за безопасно движение

За осигуряване безопасно и спокойно придвижване в дните с очаквана най-висока интензивност на движението, водачите на МПС ще могат да ползват две ленти в по-натоварената посока на международен път Е-79 София–Кулата в участъка кв. Княжево- пътен възел с. Драгичево. Организацията, създадена от СДВР и ОДМВР-Перник, е следната: на 5 май от 11.00 до 22.30 часа и на 6 май от 7.30 до 15.00 часа по посока София–Перник; на  9 май от 10.00 да 22.30 часа – по посока Перник – София.
За да не се допуснат задръствания на входно-изходното трасе на столицата към автомагистрала “Хемус” ще бъдат осигурени полицейски екипи за регулиране на движението. Мерки за осигуряване на натоварения рисков за пътно-транспортни произшествия участък Стара Загора- Нова Загора- Сливен- Карнобат ще предприемат областните дирекции на МВР в Стара Загора, Сливен и Бургас. Максимални натоварвания там се очакват на 5 и 6 май в посока София-Бургас и на 9 май обратно.

По време на празниците и поредицата почивни дни се увеличават опасностите от тежки пътни злополуки, припомнят от „Пътна полиция“. Сред многобройните предпоставки за инциденти са по-голямата интензивност на движението, образуването на колони и задръствания, условията на пътя – неравности и дупки по пътните платна и банкети, участието в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци и селскостопанска техника, шофирането на водачи с малък опит и без правоспособност, превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания, повишената склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние, традиционната недисциплинираност на  водачи и пешеходци.

“Пътна полиция” дава практически препоръки за предпазване от инциденти на пътя.

– Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата.
– Преди тръгване, прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
– По дългия маршрут зад волана трябва да е най-опитният водач от семейството или компанията.
– Ако се движите в колона, не рискувайте да изпреварвате.
– В задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Нервност, агресия и опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.
– Ако сте в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
– При колона на автомагистрала не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи.
– При пътуване по тъмно намалете скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимост и да избегнете евентуален удар на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи.
– Ако видите нетрезвен пешеходец на платното, сигнализирайте на тел. 166 или 112.
– Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохол, както и деца. Те могат внезапно да изскочат пред автомобила.
– Ако децата излизат да играят на улицата, определете им безопасно място и не ги оставяйте без надзор.
– Поставяйте непременно предпазните колани и настоявайте всички спътници да ги ползват. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.
– Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и наводнено платно! При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. “Слалом” между неравностите може да доведе до загуба на управлението и челен удар.
– По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата.За да не излезете от платното, намалете скоростта, за да имате възможност да спрете в зоната на видимост.
– При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък при евентуално рязко спиране!

Пожелаваме ви приятно и безопасно пътуване по време на  празниците!