Шипка, див трендафил — Rosa canina L. Сем. Розоиветни — Rosaceae

Разпространение. Среща се в различни разновидности из храсталаците, горите и каменливите места до 1600 м н. в. навсякъде из България.

Описание. Многогодишен храст с дълги, прави или извити зелени и кафяви стъбла, достигащи на дължина до 3 м. Коренът прониква дълбоко в почвата. Листата са голи, текоперести, с 5 до 7 листчета, които са с къси дръжки, яйцевидни, назъбени и със сраснати с дръжката прилистници. Както стъблото, така и листната дръжка са покрити с бодли. Цветовете обикновено са единични, розови, рядко бели, с петлистна неопадваща чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът е лъскав, яркочервен, ме­сест, отвътре с копринени власинки и многобройни жълтеникави и твърди семена. Медоносно растение. Цъфти през май—юни.

Използуваема част. Плодовете на шипката, брани при пълното им узряване, докато са още твърди, през септември—октомври. Сушат се в сушилня до 100°С. Изсушените плодове са чер­вени, без миризма, но със сладникаво-кисел вкус. Допустима влаж­ност 12%. Опаковат се в книжни торби. Запазват се на сухо и про­ветриво място. Изнасяна билка. Изсушаването на шипките може да стане и на сянка, но поради бавността на сушенето в този слу­чай част от витамините се губят.

Химичен състав. Съдържа до 0,5% витамин С, витамин В2, витамин К, флавоновите гликозиди кемпферол, кверцетин, изокверцитрин и 3-гликозидкемпферол, захари, пектин, плодови киселини, главно лимонена и ябълчена, провитамин А, ликопин, рубиксантин, а също и дъбилни вещества, витамин РР и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува пикочогонно, кръвоспиращо и заничащо. Използува се главно при застой на течности в организма, пясък и камъни в отделител­ната система, нефрити, диария, стомашни спазми, кръвоизливи (от различен произход) — от стомаха, червата, белите дробове и др. — и авитаминоза.

В българската народна медицина плодът на шипката се употре­бява при трудно уриниране, албумин, захарна болест, червен вятър, магарешка кашлица (същото действие имат намиращите се по стъблата шипкови тумори), атеросклероза, маточни кръвоте­чения и др. Семената се прилагат при пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката. Корените и венечните листа се дават против диария, дизентерия, кръвохрачене, силна менструация, сто­машни болки. Шипковото брашно, взето по кафена лъжичка след ядене, се препоръчва при изпаднало задно черво. Външно плодът на шипката се употребява за промивки при сълзене на очите (отварата).

Начин на употреба. 1 супена лъжица от плода на шип­ката се вари 10 мин. в 200 г вода. Отварата се пие като чай (по такъв начин не се губят витамините). Полезна ншитка през зимата е т. нар. шипково вино. Приготвя се по следния начин: 1/2 кг леко счукани шипки се слагат в 5 кг вода заедно с 1/2 кг захар и като се разкла­щат често, се оставят да стоят 6 дни (през зимата до печката). Течността се прецежда и се пие вместо вода. Останалите шипки повторно се заливат със същото количество вода и захар. По же­лание във „виното“ може да се добави жълтата кора на един лимон .или 50 г боровинки. При пресни шипки дозата е 1 кг плод.