Шестима министри ще отговарят на депутатски питания в рамките на парламентарния контрол

Шестима министри ще отговарят на депутатски питания в рамките на днешния парламентарен контрол. Първи отговори на въпроси на народни представители ще даде министърът на образованието Сергей Игнатов. Отправените питания към него са относно: отказа на Министерството на образованието, младежта и науката да изпълни задълженията си по Закона за висшето образование, във връзка с плагиатство на ректора на Стопанска академия – Свищов; неспособността на администрацията на Министерството на образованието, младежта и науката да контролира спазването на законовия ред в българските висши училища.
Здравният министър д-р Божидар Нанев ще отговори на въпроси относно: политиката на Министерството на здравеопазването за ограничаване на онкологичните заболявания и готовността за стартиране на Национална скринингова програма; посещение на министъра на здравеопазването, заместник-председателя на Народното събрание и директора на Изпълнителна агенция по трансплантация в САЩ на разноски на заинтересовани организации.
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, ще отговори на питания относно: забавяне на директните плащания за земеделските производители; размера на директните плащания за площ и броя на земеделските производители, които ще ги получат; неизплатени средства на земеделски производители – животновъди от област Монтана; приключването на програмата САПАРД.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, ще отговори на въпрос свързан с появилите се информации и съобщения за извършен и приключил одит на „Летище София“ ЕАД и констатирани при проверката нарушения.
Божидар Димитров, министър без портфейл, ще отговори на въпрос относно нуждата от спешно помагане на колежа за български народни танци и инструменти в с. Твърдица, Република Молдова.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще отговори на питания относно: мерките за защита от страна на държавата на българските производители и търговци от агресивната ценова политика на големите търговски вериги в страната; строителството на мокри комини на блокове 7 и 8 в ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД; процедурите и провеждането на обществени поръчки в ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД; Енергийната стратегия на България./агенция Фокус/