Шестима българи и ирански гражданин са задържани в хода на проведената операция “Терористи”

Акцията е реализирана на територията на Казанлък под ръководството на заместник-градския прокурор Роман Василев. В нея са участвали служители на ГДБОП, ДАНС, ОДМВР – Стара Загора и Националната следствена служба

Съвместната специализирана операция е била насочена към  неутрализиране на група, занимаваща се с незаконно производство и продажба на оръжия. Снощи към 21 часа в гориста местност край яз. Копринка, в момент на извършване на сделка с незаконно оръжие, са задържани Н.И. /56 г./ и Д.А. /31 г./ от Казанлък. На място са иззети пет автомата “Калашников”, кал. 7,62мм със сгъваем приклад и пет пълнителя. Н.И. е многократно задържан за дейности с взривни вещества и боеприпаси без разрешение, за укриване на данъци, за изготвяне на неистински документи и закана за убийство.
В хода на акцията са задържани още петима мъже, съпричастни към престъпната дейност на групата: Г.К. /45 г./ – задържан многократно за престъпления по чл. 337 и 339 от НК – дейности с взривни вещества и боеприпаси без разрешение, като последното му задържане е през 2000 г.; Р.К. /50 г./ – задържан многократно за дейности с взривни вещества и боеприпаси без разрешение, като последното му задържане е през 2005 г.,  Т.Х. /43 г./ , К.Б./46 г./ – също задържан за незаконно оръжие и 42-годишният ирански гражданин Л.С., постоянно пребиваващ у нас.
В металообработваща работилница в с. Енина, стопанисвана от К.Б., са намерени шест заглушителя, заготовки за тях, боеприпаси за автомат “Калашников” и пистолет “Макаров”. От 42-годишния иранец са иззети 7 500 лв., с които е трябвало да бъдат заплатени иззетите при акцията оръжия.
Седмината са задържани за 24 часа в РУМВР – Казанлък и Стара Загора. Образувано е досъдебно производство по описа на Националната следствена служба, предстои повдигане на обвинения на четиримата основни участници в схемата – Н.И., Д.А., Р.К. и иранския гражданин Л.С за участие в организирана престъпна група и незаконно притежаване и търговия с оръжие. Работата по случая продължава.

Припомняме, че на 12 февруари 2009 г. при сделка с незаконно оръжие, бе задържан 49 годишен казанлъчанин. Акцията бе на служители на сектор „БОП“  при ОДМВР – Стара Загора и дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност“. Около 8 часа на територията на община Павел баня в момент на извършване на сделка с незаконно оръжие бе задържан П.Д. от Казанлък. В управлявания от него лек автомобил БМВ бяха намерени и иззети 10 картечни пистолета (преработени от газови в бойни), 10 заглушителя и 100 патрона. По случая бе образувано досъдебно производство по чл. 339 и 337 от НК.
П.Д. е един от активните производители и търговци с оръжие в казанлъшкия район. Многократно е задържан и осъждан за подобни престъпления, като последното му задържане е през 2004 г.