Чоки лекува рак и говори с мъртвите

chokiИзвестният по цял свят английски лечител Матю Mанинг пак смая учените. За две години в модерните лаборатории към Фондацията за ментални науки в Сан Антонио, Тексас, бяха проведени много тестове и експерименти. Задачата бе да се установи дали Манинг е в състояние да влияе върху здравето на доброволци от разстояние само със силата на съзнанието си. След десетки опити учените категорично потвърдиха, че Манинг може да активира автономната нервна система на доброволци, контролираща функционирането на сърцето, на жлезите с вътрешна секреция и на някои мускули. При други експерименти по-рано било открито, че лечителят е в състояние да ограничи развитието на ракови клетки и да възпрепятства разрушаването на червените кръвни телца. 
Известният феномен е прототип на популярната тв новела, която предизвика истински фурор и в България – „Чоки“.     
Манинг е роден през 1955 г. Открил способностите си едва на единадесет години, когато родителите му започнали да забелязват, че предметите в дома им се преместват мистериозно на необичайни места или просто изчезвали. Изплашеното семейство избягало в друга къща, но странните събития не престанали. Вратите на гардероба в стаята на Матю започнали да се отварят и затварят от само себе си. Тежки предмети се озовали на различни места или били скупчени в някой ъгъл на къщата. Всички решили, че става въпрос за нахален полтъргайст, който тормози семейството. Започнали да се появяват рисунки по стените на къщата, а по стълбищата неочаквано от нищото изниквали предмети.
Oколо малкия Матю винаги се случвали странни събития, заради които за малко не бил изключен от училище. Скоро той започнал да контролира способността да общува с призраците, обитаващи къщата. Докато момчето пишело есе за училище, химикалката започнала сама да се движи по белия лист и да изписва несвързани думи с почерк, различен от неговия. Колкото по-често Матю се опитвал да комуникира с духовете, толкова по-спокойни и кротки били те. След време съобщенията станали по-ясни и той разбрал, че това са духове на хора, починали по неприятен начин, или такива, които все още не са осъзнали, че са мъртви. Някои от съобщенията били на непознати за него езици като гръцки и арабски. Но призраците не се ограничили само с тетрадката на Матю. Над 5 хил. подписи и имена се появили издраскани върху стените и тавана на стаята му, докато била заключена. От регистрите на селото станало ясно, че те са на хора, живели там от ХIII до ХIV век.
Екстрасенсът направил и опит да се свърже с прадядо си, който отдавна не бил сред живите. Тъй като прадядо му навремето притежавал състезателни коне, Матю го помолил да предскаже кой кон ще победи на гонките в края на седмицата. Освен че духът посочил победителя, му казал и кой ще финишира втори и трети и познал. Оттогава Манинг редовно печели на гонки. С течение на годините младежът започнал да вижда и аурата на хората около себе си. Ако те били силни и здрави, аурата им сияела, а ако били болни, тя била тънка и слаба. По-темпераментните хора имали наситен червен цвят в ореола, който ги обграждал. В случай че човекът имал мил и щедър характер червеният цвят се поръбвал със синьо и лилаво. Учени били впечатлени от дарбите на Матю и с неговото съгласие го подложили на редица изследвания. Сред екстрасензорните му качества те установили и телекинеза. Той показал как огъва метал само с мисълта си и кара предметите да се движат, без да ги докосва. Когато пораснал, екстрасенсът се посветил на призванието да лекува хората. Документирани са случаи, при които слепи хора са прогледнали след сеанси. Лечителят е помогнал на много хора да се възстановят след тежки операции с усложнения. Днес тълпи от желаещи да бъдат изцерени се свързват с Матю Манинг чрез интернет.

в-к Стандарт