Четирима са задържани за опита за палеж на офиса на „Бороспорт“

Четирима са задържани във връзка с опита за палеж на офиса на „Бороспорт.

Тази сутрин в РУ-Самоков се е явил обявеният за общодържавно издирване Димитър Генчев, придружен от адвокат.
Вчера, в рамките на специализирана полицейска операция, служителите на реда претърсваха различни адреси, на които се предполагаше, че той може да се укрива, съобщиха от МВР.

Служители на ОДМВР-София и РУ-Самоков извършиха оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на опита за палеж на офиса на „Бороспорт“. Бяха установени и проверени за съпричастност 11 лица, близки до обкръжението на Юри Галев. Със заповед на началника на районното управление за срок от 24 часа са задържани четирима от тях – В.Б., криминално проявен и осъждан, А.Г., П.П. и И.И. По информация на ОДМВР-София, последните двама са участници в инцидента на 30 януари. Работата на криминалистите по този случай продължава.
Полицейските действия бяха проведени в рамките на специализирана операция, планирана и реализирана на територията на Самоков на 3 февруари. В нея участваха служители на ГДОП, на група за „Реагиране и проникване“ към ГДКП, на ОДМВР-София и РУМВР-Самоков, жандармеристи и огнеборци. В проверката се включиха служители на НАП и РИОКОЗ-София.
В хода на операцията са проверени 209 моторни превозни средства и 298 лица, а за констатирани нарушения са съставени 12 акта по ЗДвП и един по Закона за българските лични документи.
Бяха предприети оперативно-издирвателни действия за установяването и задържането на обявения за общодържавно издирване Димитър Иванов Генчев. Бяха извършени проверки и претърсвания на различни адреси и хижи в Самоков, Боровец и в с. Бели Искър. Тази сутрин около 10 часа той сам се яви в РУ МВР Самоков, придружен от адвоката си. С постановление на наблюдаващия делото прокурор е задържан за срок от 72 часа. Предстои искане за постановяване на постоянна мярка „задържане под стража“на Генчев. Продължават и процесуално-следствените действия на криминалистите – разпознаване, разпит на свидетели.
Служителите на реда, заедно с НАП, извършиха цялостна проверка и на дейността на ресторанта на Юри Галев, а за констатираните нарушения са съставени административни актове./КРОСС/