Четирима непълнолетни, извършили серия от грабежи, са установени и задържани от служители на ОДМВР-Варна

Те нападали предимно жени и като използвали физическа сила, ги ограбвали

До момента са документирани пет престъпления, извършени от задържаните в различно съучастие в периода от 30.12.2009 г. до 05.01. т.г. За да останат анонимни, те нахлузвали маски на лицата си, после заплашвали с нож жертвите си – предимно жени и ги нападали. Тримата от тях са на 17 години, а четвъртият – 16 годишен.
На 1 януари причакали жена пред блок в жк “Чайка” и след заплаха й отнели дамската чанта с лични документи и 15 лв. Три дни по-късно, на кръстовището на улиците “Мадара” и “Д-р Басанович”, тяхна жертва станала друга жена от Варна. Непознатите я заплашили с нож и грабнали чантата й с мобилния телефон, личните документи и 30 лв. За двете престъпления били образувани досъдебни производства във Второ РУ на МВР във Варна.
На 5 януари групата пренесла престъпната си дейност на територията на Трето РУ. На ул. “Младежка” в жк “Трошево”, използвайки физическа сила, непълнолетните ограбили жена и плячкосали мобилен телефон, лични документи, очила, лични вещи и 6 лв. Същия ден набелязали и втората си жертва –  в района на кв. “Победа”. Жената също останала без чантата си, в която носела 200 евро, 60 лева, лични документи и мобилен телефон. В хода на разследването е установено, че четиримата са отмъкнали и 30 лева от магазин за хранителни стоки, за което не е подадена жалба в полицията.
По данни на разследващите двама от тях били инициатори на престъпленията. На четиримата са повдигнати обвинения. След съгласуване с наблюдаващите прокурори на съответните досъдебни производства, тримата 17-годишни са освободени. На 16-годишният – жител на с Страшимирово, е определена постоянна мярка за неотклонение. Той е с 5 дела за кражби, грабежи и побои, извършени през последните години.
Работата по документирането на цялостната им престъпна дейност продължава.