Чер бъз, свирчовина — Sambucus nigra L. Сем. Бъзови — Caprifoliaceae

Разпространение. Расте из храсталаците и гористите места до 1600 м н. в., а също така и в населените места навсякъде из България.

Описание. Многогодишен храст или високо до 6 м дръвче, силно разклонено, с грапава кора отвън и мека сърцевина отвътре. Коренът е силно развит. Листата са срещуположни, нечифт> перести, с 5 до 7 яйцевидно елиптични и остро назъбени листчета. Цветовете са жълтеникавобели и в по-голямата си част при­седнали, събрани в плоско щитовидно съцветие, с петзъбеста чашка, петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е червеновиолетов, сочен, с 2 до 4 черни семена. Медоносно растение.

Използуваема част. Цветовете и корените, по-рядко плодовете, листата и кората на стъблото. Цветовете се берат преди пълното разцъфтяване, през май—юни. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. За да се получи само цвят, без цветните дръжки, след изсушаването цветовете се прекарват през сито, като се трият, или се изчукват; при това пада само цветът, а цветните дръжки се изхвърлят. Така получената билка е с кремавобял цвят, слабо аро­матна миризма и сладникаво-слузест вкус, който впоследствие дразни гърлото. Допустима влажност 12%. Опакова се в книжно-конопени торби.

Корените се берат през есента, след узряването на плодовете, през октомври, или рано напролет, преди развитието на расте­нието, през март. След изкопаването те се измиват, като по-дебелите се нарязват и се сушат на сянка или в сушилня до 40°С. Опаковат се в торби или бали.

Плодовете на бъза се събират след узряването им, през август— септември. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С.

Листата се берат през време на цъфтежа и се сушат на сянка или в сушилня също до 40°С.

Кората се обелва при започване на сокодвижението, като се очиства от корка. Суши се на сянка или в сушилня до 45°С. Всички части на бъза се пазят в сухи и проветриви помещения. Изнасяна билка.

Химичен състав. Цветовете съдържат гликозида сам-бунигрин, рутин, полутвърдо етерично масло, холин, витамин С, органични киселини, гликозидни вещества, смоли, танини и др. Сухите листа съдържат самбунигрин, етерично масло, алдехиди, а пресните листа — витамин С и провитамин А, танини, самбуцин, следи от алкалоида и др. Кората съдържа етерично масло, холин, фитостерин, валерианова киселина, танини, смоли и др., а плодо­вете—витамин С, провитамин А, багрила, желязо, хризантемин, самбуцин, самбуцианин, дъбилни вещества, карбонови и амино­киселини, витамин В-комплекс, плодови киселини и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува потогонно, слабително и пикочогонно. Улеснява отделянето на храчки при пневмония, бронхит и туберкулозна кашлица.

В българската народна медицина цветът на бъза се употребява при хрема, пресипнал глас, като изпотяващо средство при про­студни заболявания, при кръвно налягане, задух, при трудно ури­ниране и кръвоиикане, възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Корените и корите се препоръчват при воднянка, затлъстяване, като слабително, настойката от листата — при ревматизъм, хемо­роиди, кожни заболявания. Плодовете се приемат във вид на мар­малад за усилване и при невралгия. Цветът се използува за инха­лация при възпаление на гърлото. Намира приложение и в пиво­варната промишленост.

Начин на употреба. От цвета 1 супена лъжица се залива с 400 г вряла вода да кисне 1 час. Запарката се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. От корите и корените по 1 супена лъжица се варят 10 мин. Отварата се взема по същия начин. От мар­малада, приготвен от плода, ое взема по 1 кафена лъжичка след ядене 3 пъти дневно.

В нашата народна медицина се употребява и бъзакът (Sambu-cus ebulus L.). Различава се от бъза по това, че стъблото му е едно­годишно и нрашниците са червеникави, цветовете — бели, а пло­дът — черен. Употребяват се и плодовете, и корените на расте­нието за същите болести, посочени при бъза. Цветът на растението се препоръчва от нашата народна медицина още при трудно ури­ниране и при рак, а сварените корени — за бани при гъбни заболя­вания на ноктите.