Червен кантарион, трескавиче — Erythraea centaurium Pers. Сем. Тинтявови — Gentianaceae

Разпространение. Расте по сухите тревисти и каменливи места, по пясъците, ливадите и нивите навсякъде из България.

Описание. Едногодишно или двегодишно тревисто расте­ние с голо четириръбесто стъбло, на върха разклонено и високо до 50 см. Коренът е тънък, двегодишен. Приосновните листа обра­зуват розетка; те са обратно яйцевидни, стеснени към основата си, с 5 жилки. Стъблените са срещуположни, целокрайни, елипсовидни, заострени, с 3—5 дъговидни жилки. Цветовете са розовочервени, събрани на върха на стъблото в щитовидни съцветия. Чашката е тръбеста, разсечена на 5 линейни дяла, с петразделно венче и 5 ти­чинки. Плодът е цилиндрична двугнездна кутийка с многобройни семена. Медоносно растение.

Използуваема част. Стръковете на растението, брани в началото на цъфтежа, юни—август. Сушат се на сянка или в су­шилня до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят на стръковете, червен или светлорозов на цвета, без миризма и с горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се в сухо и проветриво помещение. Изнасяна билка.

Химичен състав. Билката съдържа гликозидите еритау-рин и еритроцентаурин, алкалоида еритрицин, генциопикрин, ви­тамин С, етерично масло, смоли, восъчни вещества и др.

Лечебно действие и приложение. Билката въз­бужда апетита, улеснява храносмилането, има противоглистни свойства. Употребява се като усилващо средство след тежко боле­дуване, малокръвие, глисти.

В българската народна медицина червеният кантарион се упо­требява още при болки, киселини и кръвоизливи в стомаха, тубер­кулоза в червата, кръвоизливи от червата, лениви черва, жълте­ница, нередовна менструация, малария, хемороиди,  болести на далака, бяло течение, кожни обриви, очна слабост, епилепсия, болести на черния дроб и жлъчката, воднянка, захарна болест, главоболие и др.

Външно настойката от стръковете в маслиново масло 1:10 (20 дни) се препоръчва за мазане при рани от изгорено, гнойни рани и др., а настойката в червено вино в същото отношение — за усил­ване и апетит. Прилага се още в пивоварната промишленост.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от билката се за­лива с 400 г вряла вода да кисне 2 часа. Запарката се пие по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.