Част от свидетелите по делото София – Кардам отново не дойдоха

vlak0izgorialСамо петима от призованите 16 свидетели по делото за пожара във влака София – Кардам се явиха в съдебната зала. Съдия Николай Господинов даде ход на делото и посочи, че за трима от свидетелите е разпоредено принудително довеждане, но то не е изпълнено.

Още на предишното съдебно заседание съдията прогнозира, че неявяването на част от свидетелите ще доведе до забавяне на съдебния процес. Тримата подсъдими по случая, заместник-директорът на поделение „Пътнически превози“ – София по експлоатация на „Спални и специални вагони“ Георги Иванов, началникът на влака Иванка Костадинова и Георги Георгиев, шафнер на влака, присъстваха на съдебното заседание.

Според свидетелските показания на Христо Христов, един от пътниците в изгорелия кушет-вагон, по време на пожара не е имало никаква организация от служителите на БДЖ, които да извеждат и спасяват хората. Свидетелката Весела Даскалова пък заяви пред съдебния състав, че е видяла шафнера на влака да се опитва да използва пожарогасител, който обаче не работел, изпускал съвсем слаба струя и то само за пет-шест секунди./dariknews/