Чанти на почит

В Италия чантата е на висока почит, подобно и на обувките. Неслучайно италианските дизайнери са автори на най-красивите и търсени модели чанти в света.

Много често сдобиването с този аксесоар, произведен в ограничено количество, представлява преодоляване на море от препятствия.

За робините на ексклузивните чанти обаче тези усилия са в реда на нормалното.

Купуването на чанта от специална серия в ограничено количество става, на първо място, чрез записването в списък.

Следва дълго чакане и многобройни телефонни обаждания, за които е необходимо волско търпение.

Надпреварата за чанти от рода на „Marcello“ на Cartier, от които са реализирани само сто бройки, или на „Biker Monogram Motard“ на Louis Vuitton, която с множеството си токи, игли и джобове изглежда като направена за мотоциклетисти, наподобява участието в суперлотария.

На всичкото отгоре цената на една подобна чанта е като наем за най-скъпия апартамент в центъра на Милано.

За сметка на това обаче при купуването на крокодиловата „Biker“ ще получите и писмо от фирмата производителка, в което се цитира Вашингтонската конвенция за защита на редките животински видове, което ви уверява, че животното е било отглеждано правилно.

И ако манията по сдобиването със суперскъпи и редки чанти е все пак обяснима, то доста по-странна и чудновата е другата мода, появила се напоследък – да се купуват суперевтини чанти от грубо платно, с дръжка от въже и с надпис „Аз не съм пластмасова чанта“.

Дизайнерка на подобен модел е англичанката Anya Hindmarch. Заменилата найлоновите торби за пазарски покупки чанта днес е сред най-желаните аксесоари не само от холивудските, а и от италианските звезди от шоубизнеса.

Цената на една подобна чанта на Апенините е 10 евро. Пуснатите 800 бройки от нея в магазин в центъра на Милано бяха разграбени за секунди.

Италианските фенки на ексклузивните чанти лудеят и по друг шик в тази сфера, превърнал се в истински моден крясък, след като беше носен от ръцете на Кейт Мос.

Става въпрос за модела „Coco Cabas“ на марката Chanel. Тази чанта наподобява крокодилска кожа, но в действителност е избродирана на ръка, следвайки прецизно редуването на всяка люспа – това означава десет часа ръчен труд на ден за всяка чанта.

В Италия духовете се разгорещяват в очакване на декември, когато ще бъде лансиран новият модел чанта от бяла алигаторска кожа.

Двойната буква „C“, символ на марката, ще заслепява с 334-те си диаманта. Цената й е 260 хиляди долара. Само 13 подобни екземпляра в света ще бъдат произведени.

Louis Vuitton обаче също подготвя скъпоценна чанта в ограничено количество – „Tribute Patchwork bag“.

Тя е направена чрез съединяването на парчета от 14 чанти. Едва 24 чанти от този вид съществуват на планетата. Всяка от тях ще може да се купи срещу 52 хиляди долара.

Изключително редки, почти неоткриваеми, са и чантите-бижута на Бруно Фризони за марката Roger Vivier, които пресъздават природна картина от рози, щраусови пера и пайети, зашити на ръка.

Gucci пък предлага модела „Indy Bag“, който има две специални издания (от висококачествена вълна с гумени апликации) и се продава само в Европа.

Лачен питон отличава чантата „Venus Bag“ на Giorgio Armani. Въпреки че италианският дизайнер отказва да говори за „строго ограничено количество“, на практика съществуват само 3-4 бройки от този модел.

Любителките на гигантските чанти пък могат да се сдобият с модела „Miss Bunny“ на Dolce & Gabbana, който се предлага в две версии – с кожа от крокодил и от питон.

Fendi също не остава назад и предлага в ограничено количество скъпоценната „Voodoo“, украсена с вълнени кичурчета и цветни пайети.

За някои чанти на суперлуксозната марка Hermes пък се чака от шест месеца до две години. Не се плаща никаква предплата, защото ако някоя кандидатка случайно се откаже, има десетки дами, които горят от нетърпение да я заместят.

В Италия вече готвят списък с кандидатки и за чантата-винтаж „Diamond Bag“ на марката Ballantyne, която е известна с кашмирените си изделия.

Моделът се вдъхновява от 60-те години на миналия век. Според Матео ди Монтедземоло, изпълнителен директор на фонда Charme, който контролира марката, 70 бройки от този модел вече са били изпратени на звезди от ранга на Никол Кидман и Кийра Найтли.

Други сто бройки пък са запазени за верните клиентки на марката в Милано, Лондон и Токио. За тях обаче те ще трябва да чакат три месеца. /ProntoSofia