Цигарите, кафето и алкохола

цигари, кафе, акохол, тютюнопушенеПовечето учени смятат, че прекомерната употреба на кафе води до намаляване на калция в организма поради засиленото му отделяне с урината. Макар че няма категорични доказателства за това, пиенето на кафе в големи количества се приема за рисков фактор по отношение на остеопорозата. Интересно е да се отбележи, че по всяка вероятност костната плътност не е застрашена, ако при редовна употреба на кафе всекидневно се изпива и по една чаша мляко (минимум).
Неблагоприятният ефект на тютюнопушенето върху костната маса вероятно е свързан с намалената продукция на естрогени в организма. Съществува мнение, че ниското телесно тегло при много от пушачките, както и прякото или косвеното въздействие на никотина върху костната резорбция са една от причините за негативния ефект по отношение на костната плътност. Доказано е също, че пушенето е предразполагащ фактор за ранна менопауза. Мненията на специалистите за влиянието на умерените количества алкохол върху плътността на костната тъкан са доста противоречиви. Според някои данни употребата на малки количества алкохол има положителен ефект върху костната тъкан в постменопаузата.
При изследвания на група жени на възраст 68-96 години е установено, че тези от тях, които в миналото са употребявали около 16 стандартни дози алкохол на седмица, имат с 5-10% по-висока минерална плътност на костите в сравнение с жените, които са употребявали по- малко от 2 стандартни дози алкохол седмично. Смята се, че приемането на умерени количества алкохол (11-29 г дневно) от жени на възраст над 75 години несъмнено увеличава костната маса. Този ефект вероятно има връзка с превръщането на някои от андрогените в разновидност на естрогените.
Колкото до редовната употреба на големи количества алкохол, смята се, че тя има сериозно негативно влияние върху костната плътност главно поради нарушеното всмукване на калций и други вещества в червата, както и поради влиянието, което оказва върху регулиращите костната обмяна хормони.
Алкохолизмът е един от съществените рискови фактори за развитие на остеопороза при мъжете.

Здраве.орг