Цецка Цачева се ангажира да бъде гарант, че националният интерес по отношение на запазване на чистотата на природата на България от ГМО ще бъде защитен

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се ангажира да бъде гарант за това, че националният интерес по отношение на запазване на чистотата на природата на България от генно модифицираните организми ще бъде защитен.

Необходимо е да бъде разработена стратегия за развитието на науката в сферата на генно модифицираните организми и възможните приложения на резултатите от научните изследвания. Около това се обединиха на среща на 1 март 2010 г.  председателят на парламента Цецка Цачева и учени от БАН, водещи експерти и преподаватели от Аграрния университет, Университета по хранителни технологии и Селскостопанската академия.

Стратегията трябва да бъде подготвена с широкото участие на представителите на научните кръгове, на неправителствените организации и всички институции, които имат пряко отношение към този въпрос, отбеляза председателят на Народното събрание пред журналисти. Цецка Цачева посочи, че срещата й с академичните среди е продължение на поредицата от разговори по темата с представители на неправителствени организации, изпълнителната власт, с депутатите от Комисията по околната среда и водите.

Председателят на парламента подчерта, че е общо мнението за необходимостта науката да продължи да работи върху тази висока технология, както в останалите европейски държави. Тези изследвания обаче трябва да се извършват в контролирани условия, което означава, че трябва да има абсолютна гаранция за това, което се прави, отбеляза Цецка Цачева. Обединихме се и около тезата, че на този етап, без да има категоричен извод и доказателства от научните среди за влиянието на тези организми върху човечеството и върху природата, е недопустимо те да се отглеждат в околната среда, допълни тя. Поради това и в законопроекта, който предстои да бъде приет, подобна правна възможност е изключена, посочи Цецка Цачева. По думите й, тъй като темата предизвиква притеснение и тревога у българските граждани, ролята на научната мисъл е да информира чрез различни инициативи какви са световните тенденции и как е уреден този въпрос в другите държави, за да стане това достояние на всеки един българин, който се интересува от проблема.

Председателят на Народното събрание заяви, че при приемането на промените в Закона за генно модифицирани организми народните представители ще се съобразят с мнението на неправителствените организации и със становищата на учените, като държат сметка за европейското законодателство по този въпрос.

Председателят на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов каза, че България трябва да има необходимите знания и българската наука да продължи своите изследвания, свързани с генно модифицираните организми, да изучава ползата от тях и евентуалната възможна вреда. Почти всички участници в срещата подкрепиха развитието на научните изследвания в тази важна област, които обаче трябва да се провеждат при силно контролирани условия, допълни той. Представителите на научните среди предвиждат да организират форуми по темата за генно модифицираните организми – за ползите и вредите от използването на тази технология.

Председателят на Народното събрание оповести резултатите от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) за обществените нагласи към генетично модифицираните организми. Изследването е възложено от председателя на българския парламент Цецка Цачева.