Цв.Бориславова: Очакват ни трудни времена

pari2„Със сигурност все още не сме в най-тежката фаза на отражение на световната икономическа криза. Очакват ни трудни времена. Но това не трябва да е повод за отчаяние и черногледство“.

Това казва пред „Стандарт“ приятелката на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова, която е и председател на надзора на СИБанк. Според нея „положителното в тази ситуация е, че по-късното проявяване на ефектите от кризата у нас дава възможност да се подготвим на всички нива“. „Разбира се, при желание, разбиране и отговорно отношение към проблема. От това зависи дали ще може да се оттласнем бързо от дъното, или ще пълзим дълго по него“, казва още Бориславова. Тя съобщава, че „съотношението кредити-депозити при нас към 31 октомври е 95,5%, което за сегашната ситуация е много добро. На резултата ни се отразяват по-скоро високата цена на ресурса и кризата. Но това е валидно за всички банки у нас“. На въпрос „какви са й прогнози за нивото на лошите заеми – ще растат ли, или границата от 10% няма да бъде прехвърлена“ тя казва следното: Трудно е да се даде категорична прогноза. Лошите кредити по всяка вероятност ще растат още известно време по обективни причини, които всички знаят. Дали границата от 10% ще бъде прехвърлена, също не се наемам да коментирам. По-важно е да бъдат навреме предприети всички възможни мерки да се избегне влошаването състоянието на икономическите субекти и съответно на кредитния портфейл на банките. Но мисля, че такива действия са вече в ход.
Според нея „кредитите намаляват повсеместно не само в България“. „Това е естествена реакция на бушуващата криза, която извади наяве много грешки и рискови дейности на големи финансови институции и международни компании. Затова е логично банките в България да бъдат по-внимателни. Мисля, че по този начин те предпазват и бизнеса от рисково поведение, което е особено важно в условията на криза. Но това съвсем не значи, че кредитирането е спряло. Положителна роля би могла да играе и държавата чрез по-активно подпомагане на банките“, подчертава Бориславова. Тя е „убедена, че решението се крие у всеки един от нас и то е промяна в манталитета“. „Всеки трябва да се обърне към себе си и да види с какво може да допринесе обществото, в което живее, да се справи с кризата. Според мен тази криза трябва да ни научи на повече лична отговорност към хората, природата и всичко, което ни заобикаля …Огромният потенциал за развитие на икономиката, заложен в успешното усвояване на средствата от еврофондовете, също е предпоставка за справяне с кризата. Но тук отново задача номер едно е промяна в манталитета. Трябва обществото да намери начин да изкорени завинаги корупцията и да създаде среда на доверие вътре в страната. Светът трябва да ни повярва. Всичко това ще доведе до промяна в имиджа на страната. Имаме си и приказка за неволята, нашият народ носи дълбоко своята мъдрост. Дано я прояви сега“, подчертава Цветелина Бориславова, председател на надзора на СИБанк. /БГНЕС