Цветан Цветанов: Приема се оставката на Румяна Желева и като външен министър

Всички в ГЕРБ са убедени, че отношението към Румяна Желева е тенденциозно. За съжаление това е поредната случка, при която България не можа да се консолидира за номинация, която ще бъде в интерес на държавата. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Много спекулативно се поднася информацията и се търси всякаква форма да се очерни един човек, който се ползва с изключителен авторитет, допълни Цветанов. Това, което беше взето като политическо решение е, че се приема оставката на Румяна Желева и като министър на външните работи, заяви Цветан Цветанов. Правителството днес няма нужда от продължаването на подобен скандал, допълни вицепремиерът.
На въпрос кой ще е новият външен министър Цветанов заяви, че към настоящия момент няма фаворит за министерското място. По думите му, малко вероятни са вариантите Марин Райков да поеме поста или да има разместване с поста на Николай Младенов. Това е един урок за ПП ГЕРБ, че не трябва да подценява всеки един избор и трябва да очаква и неочакваното от политическите си опоненти, заяви вътрешният министър. Кристалина Георгиева отговаря напълно на поста еврокомисар, каза Цветанов. Разпределението на ресора за Георгиева е ресор, в който ще се разпределят около 1 млрд. евро, каза Цветанов и допълни, че тя за първи път ще участва и в правителството на ЕС. „Европа малко или много е по-голяма от България”, каза Цветанов и въпросът не трябва да се неглижира. Георгиева е била обсъждана и е дискутирано нейното участие в изпълнителната власт като вицепремиер, допълни Цветанов. Изборът на нов външен министър ще бъде направено съвсем скоро, каза Цветанов като допълни, че с внасянето оставката на Румяна Желева – паралелно, ще бъде обявено новото име. Правителството на ГЕРБ е самостоятелно, каза Цветанов в отговор на въпрос дали има вариант новият външен министър да бъде избран съвместно с останалите партии.
Ще бъдем безкомпромисни и ще се стремим да събираме максимално доказателства за дадена престъпна група, заяви вътрешният министър относно работата на МВР. Когато говорим за лица от началото на прехода е естествено, че те днес няма да се занимават с това, което им е създало условия да си напечелят първите няколко милиона безпрепятствено от престъпна дейност. Естествено, че те днес са изключително уважавани бизнесмени, способни да си наемат най-добрите адвокати. При тази правоохранителна и правораздавателна система през последните 20 години не е проблем да си купиш комфорта, който си създал. Това коментира Цветанов, провокиран от въпроса защо делото срещу Маргините постоянно се отлага и единият от двамата братя ту е пускан от ареста, ту оставян в него. „Днес нито Маргина, нито Златко Баретата ще отидат на улицата и ще правят това, което правят наркопласьорите”, допълни Цветан Цветанов. МВР се старае всички групи да бъдат приведени в известност. В България престъпните групи са ясни и се работи по всяка една от тях, каза още вътрешният министър. /БГНЕС