Цветан Цветанов: В МВР има един сериозен проблем – изтичането на информация

В МВР има един сериозен проблем – изтичането на информация. Ние предприехме затваряне на екипите, за да се реши този проблем. През последните месеци създадохме условия за съвместна работа между МВР и Прокуратурата. Това заяви Цветан Цветанов – вицепремиер и вътрешен министър в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.
Министърът на вътрешните работи коментира и обстановката по българо-гръцката граница:„Чакаме решението на стачния комитет, за да разберем какъв ще бъде режимът на пропускателните пунктове на границата ни с Гърция. Решаващо за това сега да е отворена границата се оказа вчерашното посещение на премиера Борисов и разговорът му с Папандреу“.
Цветанов посочи, че приоритет на правителството е включването на България в Шенгенското пространство и това да стане през 2011 година. Цветанов посочи, че може би МВР ще бъде единственото министерство, което ще усвои всички европейски пари. Той каза още, че приемането на страната ни в Шенген ще е обвързано и с успехите на Румъния. По тази причина вече е имало срещу с румънската страна и са уточнени общи действия в тази насока. Вицепремиерът каза още, че нашата страна вероятно ще ползва и добрите румънски практики.
Вътрешният министър направи коментар и за приетите промени в Закона за събранията, митингите и шествията. Това е тема, която се коментира още от 2005 година. „Целта на промените е да има сигурност за институциите, но това не значи, че ще избягваме диалога“, декларира Цветанов.
„Несериозно е да се твърди, че има несъгласие и напрежение между премиера и ГЕРБ. Ние направихме заседание, за да си изясним позицията на Румяна Желева. Разговорите, които водихме няколко дни преди това с премиера бяха в насока, че ако има волеизявление на Желева, ще се съобразим с него. Ако Румяна Желева беше останала външен министър, нашите опоненти щяха да продължат да генерират скандал. Точна затова бе взето политическото решение – да бъде освободена Желева от постта външен министър, както тя желае“, коментира Цветан Цветанов.
„Кристалина Георгиева е най-достойната и най-професионално подготвената кандидатура на България в ЕК“, категорично заяви Цветанов. Той посочи, че Георгиева и до сега е участвала активно при изготвяне на икономическата програма на ГЕРБ, давала е ценни икономически съвети, но поради служебни ангажименти не е имала възможност да се включи по-активно в работата на правителството.
„В процеса на работа винаги съществуват неща, които се налага да бъдат оптимизиране и преструктуриране“. По този начин Цветанов коментира решението за трети вицепремиер в лицето на Илиян Михов. По думите му, това се налага заради икономическите приоритети, които си е поставило правителството.
Не бива да влизаме в ситуации на очерняне и противопоставяне, посочи Цветанов и допълни, че е необходима консолидация на политическите партии в България./КРОСС/