Цветанов: До март 2011 г. ще сме готови за влизане в Шенген

До март 2011 година България ще бъде готова за влизане в Шенген. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов в предавaнeто „Неделя 150″ на БНР. Той поясни, че когато е встъпил като министър, страната ни е била усвоила едва 33 милиона евро по Шенген, сега имаме 111 милиона евро, което е 89% от общия процент средства. „До края на срока за сключване на договори България ще усвои 100% от средствата“, декларира Цветанов.

Министър Цветан Цветанов съобщи, че около 15 милиона лева са били платени общо на групата за отвличания през последните две години и половина. Той предположи, че не е много голяма възможността те да бъдат върнати. Според него законът трябва да бъде приложен като санкция спрямо извършителите в неговите крайности т.е лицата да получат максимални присъди. „С предлаганите промени в НК и НПК търсим справедливост и наказания, които съответстват на престъпленията“, подчерта Цветанов.
По повод серията от удари, които МВР нанесе върху наркопазара, вътрешният министър коментира, че действията са насочени като цяло за установяване, локализиране и задържане на представителите на наркобизнеса и това е единственият начин за противодействие. Той акцентира върху системния подход на МВР в тази посока и стремежа да се избегне епизодичността на подобни действия. Цветанов изрази увереност, че заловените лица ще получат бърз съдебен процес. „Когато в тях намираме 15 хиляди джобни пари, сами разбирате, че това не е от посредничество в легален бизнес. Ако тези лица се върнат отново в същата среда, това създава усещането, че законът за тях не важи, създава лош пример“, каза Цветанов.
Според силовия министър фактът, че Малкия Маргин се укрива, говори, че явно има защо, вместо да се яви и да защити неприсъчастността си към престъпността./КРОСС/