Цветанов: Акцията „Октопод“ не е лична вендета срещу Алексей Петров

До момента в операция „Октопод“ са задържани 13 души, членове на престъпната група, пет от тях – от основното ядро, което е в т. н. йерархична организирана престъпна група. Това каза в с. Горно Черковище министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Вътрешният министър и главния секретар на МВР Калин Георгиев присъстваха на погребението на старши полицай от РПУ-Казанлък Бончо Чернев, който беше убит при изпълнение на служебния си дълг на 8-ми февруари.

Според министър Цветанов, арестите днес са на достатъчно добро ниво, за да говорим за акция „Октопод“. Вътрешният министър нито отрече, нито потвърди информацията, че сред задържаните е и Алексей Петров. На въпрос дали предстоят и по-крути мерки срещу застрахователна компания „Лев инс“, свързана с името на Петров, Цветан Цветанов заяви, че „всичко, което е необходимо, ще бъде направено“.

Вътрешният министър отхвърли обвиненията, отправени от опозицията, че днешната акция е политическа с думите: „Всеки има право на мнение. МВР спазва законите“. Според него акцията не е негова лична вендета срещу Алексей Петров. „Нямам нищо лично. Изпълнявам професионалните си задължения и няма от какво да се притеснявам“, заяви той.

Според него „всичко случило се в страната през последните 20 години е страшно“. „Това, което сега прави МВР, е добре за държавата, добре за България и за връщането на доверието на българския гражданин. Искаме да изчистим корупцията и там, където има срастване на организираната престъпност. Много е трудно, много е тежко да се противодейства на случилото се през последните 20 години“, допълни министърът и призова да се обединят здравите ядра в държавата и да се отговори на очакванията на хората.

„Отворен съм за диалог. Но трябва да се съобразяваме със състоянието на държавата. Правим това, което имаме като възможности. Убеден съм, че след няколко месеца, година, полицията ще има това, което заслужава“ – така Цветанов коментира днешната среща на полицейски синдикати с премиера Бойко Борисов.

Старши полицай Бончо Чернев бе намушкан смъртоносно с нож от 58-годишният жител на казанлъшкото село Енина Неделчо Василев.

На погребението днес сред опечалените бяха двамата заместник областни управители на Стара Загора, директорът на ОДП-Стара Загора Алекси Алексиев, бивши и настоящи  полицейски директори, кметове на населени места от района, обслужван от РПУ-Казанлък.

Посмъртно загиналият полицай  бе награден с почетен знак на МВР трета степен. Със заповед на министъра на вътрешните  работи вдовицата на полицая получи и еднократна помощ от 3000 лева. 1000  лева лични средства дари премиерът Бойко Борисов на осиротялото семейство, а 500 лева самият Цветанов.

Акция „Октопод“ започна тази нощ и продължава и в момента. Сред арестуваните са Алексей Петров, братята Дамбовци, сочени за близки до Алексей Петров. Издирват се още двама, сред които и соченият за тартор на групата „Наглите“ Антон Петров-Хамстера. В Националната следствена служба е образувано досъдебно производство по операцията „Октопод“. Операцията се реализира със съвместните усилия на служители на ГДБОП, ДАНС, СОБТ, СДВР и под ръководството на Софийска градска прокуратура. /DarikNews/