Цариче, шапиче — Alchemilla vulgaris L. Сем. Розоцветни — Rosaceae

Разпространение. Расте из торфищата, влажните тревисти места, край потоците до 1600 м н. в. по всички наши планини.

Описание. Многогодишно тревисто растение с високо до 30 см стъбло, разклонено в горната си част, и тъмнокафяв, косо растящ и също разклонен корен. Листата са с дълги дръжки, дла-новидни, назъбени и девет делни. По-горните листа са с къса дръжка или седящи, разположени в прешлени и окосмени. Стъблото и листните дръжки са покрити с хоризонтално разперени власинки. Цветовете са дребни, жълтозелени, без прицветни листа, събрани на върха на стъблото в сенниковидни съцветия. Чашката е зелено-жълта, съставена от 2 кръга с по 4—5 листчета, венче липсва, а ти­чинките са 4. Плодът е затворен в хрущяловидно цветно ложе.

Използуваема част. Цялото растение с корените, брани през време на цъфтежа, през юни—август. По желание на купувача може да се бере поотделно: надземната част през време на цъфтежа, а корените след узряването на семената, когато над­земната част започне да увяхва. Сушат се на сянка или в сушилня до 45°С. Изсушената билка е със зелен цвят на стъблото и листата и тъмнокафявочерен на корените, без миризма и със стипчиво-горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали или торби. Запазва се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. Надземната част с корените съдържа до 8% танини, горчиви вещества, витамин С, слуз, скорбяла и други неуточнени вещества.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува пикочогонно, затягащо. Широко се употребява при болести на женските полови органи (бяло течение, изобилна менструация, понижена функция на яйчниците), а също и при отоци (воднянка, ревматизъм и затлъстяване).

В българската народна медицина царичето се употребява още при захарна болест, пясък в бъбреците и жлъчката, главоболие, гнойни възпаления и др.

Външно се препоръчва за промивки против кръвоизливи от носа, за гаргара при зъбобол, за компреси при възпаления на очите, за лапи при циреи и гнойни рани и при ухапване от насекоми (пчели, оси). Десет дни след раждането се дава като маточно укре­пително и успокоително средство. Във ветеринарната медицина се използува за налагане и като добавка в храната на животните при шап.

Начин на употреба. 2 супени лъжици стрита билка се сипват в 500 г вода да врят 5 мин. Отварата се прецежда и се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.