Царевица, кукуруз, чинички, мисир, пченка — Zea mays L. Сем. Житни — Gramineae

Разпространение. Отечеството на царевицата е Мексико Култивира се в цяла България.

Описание. Едногодишно тревисто растение с високо до 3 м стъбло, право, членесто и с гъбеста вътрешност. Коренът е до­бре развит и разклонен. Листата са ланцетно линейни или лан­цетни, заловени за стъблото посредством влагалище, с успоредна нерватура. Растението е еднодомно, еднополово, като мъжките цве­тове са събрани в съцветие метлица на върха на стъблото и се съ­стоят от 2 плевици и 3 тичинки, а женските са многобройни, събрани в увити с обвивни листа кочани, разположени в горната част на стъблото. От всеки цвят се развива дълго до 20 см плодниково стълбче с нишковидно близалце, излизащо от върха на кочана. Плодът е заоблен или сплеснат, светло- или тъмножълт до черве-никавожълт. Цъфти през юли—август.

Използуваема част. Нишковидните стълбчета и бли-залца на женските цветове (царевичната коса, или свила), които се събират след опрашването на растението, през периода на млеч­ната зрелост. Събирането на свилата не пречи на узряването на зърното. Тя се суши веднага на сянка или в сушилня до 40°С. Из­сушената билка е със светло- до тъмнокафяв цвят, с характерна миризма и сладникав вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се в сухи и проветриви помещения.

Химичен състав. До 2,5% мазнини, до 0,12% етерично масло, смолисти вещества, горчиви гликозидни вещества, сапо­нини, криптоксантин, витамин С, витамин К3, пантотенова киее­лина, инозит, ситостерол, стигмастерол, неизучени алкалоиди, фла-вонови багрила, танини и др.

Семената съдържат скорбяла, мазнини, витамини B1 В2 В6, биотин, никотинова и пантотенова киселина, флавонови произ­водни, кверцитин, изокверцитин и др.

Лечебно действие. Билката действува кръвоспиращо, пикочогонно и жлъчогонно.

В българската народна медицина царевичната свила се употре­бява при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния ме­хур, чернодробни и жлъчни заболявания, воднянка, атеросклероза, маточни кръвотечения, кръвотечение от носа и др. Отварата от зърната на царевицата се дава против тения и като общо укрепващо средство.

Начин на употреба. 2 супени лъжици от свилата се заливат с 500 г вряла вода да киснат 2 часа. Запарката се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.