Хъркането е опасно

Упоритото хъркане и умората сутрин може да са знак за сънна апнея – заболяване, при което се отпуска мускулатурата на носоглътката и практичеки запушва пътя на въздуха.

Резултатите от това задушаване са няколко. От липсата на достатъчно кислород страдат сърцето и мозъка, а при некачественият сън може да доведе до депресия, липса на координация и намалена бдителност, което е много опасно при шофиране или работа с машини.

Рискът за сърцето

Един от познатите неблагоприятни ефекти на апнеята е върху сърдечно-съдовата система.

Липсата на кислород в кръвта кара сърцето да работи повече и така се изморява по-бързо. Появява се високо кръвно налягане и проблеми със сърцето.

Скорошно проучване в Швеция, цитирано от Doctissimо, показва, че при болните от апнея рискът за инфаркт нараства седем пъти.

В момента, в който започне лечение, а то е напълно възможно, здравето се подобрява и рискът от инфаркт намалява почти до нула.

Рискът на пътя

Сънната апнея причинява значително намаляване на бдителността и остротата на ума през дея. Микро-събужданията през нощта не позволяват на мозъка да си почине и на тялото да се възстанови.

Състоянието на болните от апнея е същото като да не сте спали цяла нощ и после да отидете на работа. Лошото при страдащите от това заболяване е, че те се чувстват така в продължение на години.

Липсата на сън намалява рефлексите, отслабва зрението и вниманието, болните го сравняват с алкохолно опиянение.

Статистиките показват, че също както алкохола, така и апнеята са една от основните причини за причиняване на пътно-транспортни произшествия.

Рискът от депресия

Апнеята не е свързана само с физически проблеми. Американски лекари твърдят, че липсата на сън е основна причина за развиване на депресивни състояния.

Резултатите от изследванията им показват, че със задълбочаването на болестта рискът от депресия се увеличава с до 80%.

Сънната апнея може да се излекува, стига да потърсите специалист на време. Призивът на лекарите е да хъркането да не се смята само за досаден недостатък, а да се лекува своевременно. /Chudesa.net