Христо Бисеров: Мобилните оператори имат прехващащ интерфейс и МВР има достъп до тях

В момента мобилните оператори имат прехващащ интерфейс и МВР има достъп до тях. Защо тогава променяте закона? Проблемът са интернет доставчиците. Това каза на обсъждането на промените в Закона за електронните съобщения депутатът от ДПС Христо Бисеров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Защо е нужен този закон, попита Бисеров. Той призова само тежките престъпления да бъдат в обхвата на закона. По думите му няма никакъв критерий за изискване на данните. Единственият критерий е да ви е лесно да работите, коментира Бисеров. Той предложи вносителите на законопроекта да направят заден ход и да поискат промени, които са необходими, както и да уточнят взаимоотношенията си с операторите. Депутатът поиска гражданите да бъдат уведомявани, когато срещу тях е събирана информация и не е образуван наказателно преследване.
Емил Владимиров от ВКП коментира, че няма дефиниция за сериозно престъпление, за да се искат данни от операторите само в такива случаи. Законът предпоставя достатъчно гаранции, че няма да има злоупотреби, заяви Владимиров. По думите му са налице сериозни гаранции за контрол на тази дейност.
Председателят на Комисията за защита на личните данните Венета Шопова коментира, че предлаганите промени в закона няма да нарушат контролната функция на комисията./агенция Фокус/